Senatul a adoptat IMPOZITAREA BACSISULUI: Cum va functiona sistemul
impozitbacsisimpzitarea bacsisului
Comisia de buget-finante a Senatului a acordat, marti, raport favorabil propunerii legislative prin care bacsisul trebuie specificat separat pe nota de plata, pentru restaurante si baruri. Miercuri, proiectul a fost adoptat de Senat.
Update: Senatul a adoptat, miercuri, propunerea legislativa initiata de ministrul demis al Finantelor, Eugen Teodorovici, prin care bacsisul incasat de la clienti in cazul serviciilor de restaurant sau bar este evidentiat distinct pe bonul fiscal.
Dupa o initiativa esuata de impozitare a bacsisului, Eugen Teodorovici a propus in Parlament o varianta mai ... "soft", adresata doar catre zona HORECA.
Bacsisul lasat de romani in restaurante si baruri va fi trecut pe nota de plata, intr-o sectiune destinata special acestui lucru. Concret, vorbim despre fiscalizarea bacsisului care, va ramane optional in continuare, insa va fi trecut pe nota de plata.
Spre deosebire de aprilie 2015, cand autoritatile au decis ca bacsisul sa fie marcat pe un bon fiscal separat si sa ramana la decizia angajatorului daca sumele primite de angajati ca bacsis vor fi pastrate de firma sau vor fi distribuite angajatilor, formula din 2019 aduce noutati. Mai exact, banii vor ajunge la angajat.
"Ne-am gandit sa fie o masura voluntara, nu obligatorie, iar banii obtinuti din «tips» sa ajunga la angajati, nu la antreprenori. Angajatii vor avea venituri mai mari, transparente, si astfel vor accesa mai usor credite. Sunt multe avantaje si pentru angajati, si pentru clienti, si pentru statul roman", spune omul de afaceri Dragos Anastasiu, proprietarul Eurolines.
Citeste si:
Cifra de afaceri a companiilor din Topul National al Firmelor a crescut cu 8,17%
Cum va functiona sistemul propus de Finante?
Concret, pe notele de plata din restaurante va aparea o rubrica noua: bacsisul pe care un client vrea il lase ospatarului, fie ca plateste numerar, fie cu cardul. Clientul va primi nota de plata inainte de emiterea bonului fiscal si va completa suma pe care doreste sa o lase drept bacsis. Va avea de ales dintre mai multe rubrici, care pot varia intre 10 si 15% din valoarea serviciilor de care a beneficiat.
Operatorul economic va inregistra in contabilitate distinct aceste sume si va include in baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub forma de articol cu denumirea 'bacsis', stipuleaza actul normativ.
Cel mai probabil, se va aplica un impozit de 16% din sumele oferite de clienti drept bacsis, restul urmand sa ajunga in buzunarul ospatarului.
Pentru a evita aceasta situatie si a nu mai pierde clientii timp completand nota de plata, in alte state, la intrarea in restaurant scrie si ca bacsisul este inclus pe nota de plata si este o suma fixa. Important de mentionat este ca, bacsisul va ramane optional, chiar daca va fi fiscalizat.
"Dupa abrogarea prevederilor care reglementau modul de definire, inregistrare si fiscalizare a bacsisului, OUG 8/2015, organizatiile profesionale si patronale din domeniul HORECA au solicitat public in repetate randuri sa se analizeze posibilitatea introducerii unei noi reglementari a bacsisului in acest domeniu. In prezent, in Romania bacsisul reprezinta o practica intalnita frecvent in special in domeniul restaurantelor si barurilor. Valoarea totala a sumelor de aceasta natura platite si respectiv incasate fiind considerabila", se arata in expunerea in de motive a proiectului.
Pentru a intra in vigoare, proiecul trebuie adoptat de Parlament, promulgat de presedintele Klaus Iohannis si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei.