Subventiile UE destinate Romaniei ar putea fi reduse cu 50%
romaniafrantamarea britanieuefinantebanice
Este clar! Marea Britanie si Franta nu ne au la suflet! Nici pe noi, dar nici pe greci, portughezi, irlandezi sau unguri. Englezii si francezii vor sa reduca la jumatate sprijinul financiar acordat de UE, pentru ca se tem ca raman cu visteria goala.
Subventii europene in valoare de 2,9 miliarde de euro, destinate Greciei, Portugaliei, Irlandei, Letoniei, Romaniei si Ungariei, ar putea fi reduse cu 50%, dupa ce mai multe tari UE, in frunte cu Marea Britanie si Franta, si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu efectul asupra finantelor lor.
Grecia, Portugalia, Irlanda, Letonia, Romania si Ungaria ar urma sa primeasca banii in cadrul planului Comisiei Europene de a accelera plata subventiilor catre tarile care au primit pachete de salvare din cauza crizei economie, conform unor surse diplomatice.
Insa un grup condus de principalii contribuitori la bugetul UE, printre care Franta, Marea Britanie, Olanda si tarile nordice, pun sub semnul intrebarii o parte a proiectului, ceea ce ar putea duce la o reducere importanta a fondurilor, afirma diplomati apropiati negocierilor.
"Bani pe gratis"
Cei care se opun planului sunt ingrijorati in special de reducerea sumei de bani cu care trebuie sa contribuie guvernele nationale la proiectele cofinantate din bani europeni, de la 15% la 5%. In plus, masura ar urma sa fie aplicata retroactiv. "Daca trebuie sa contribui cu numai 5% din costul proiectului, practic sunt bani dati gratis. Nu suntem de acord cu acest lucru", a spus un diplomat. "Guvernele trebuie sa contribuie cu banii lor pentru a arata ca finanteaza proiecte bune", a adaugat el.
Un negociator a explicat ca unele guverne se tem ca planul Comisiei ar duce la o crestere a bugetului UE pentru 2012, finantat de statele membre. "Vrem sa ajutam Grecia si pe altii, dar platile suplimentare retroactive ar putea fi un pas prea mare", a explicat un oficial. "Acum nu este un moment bun pentru a cere resurse suplimentare", a adaugat el.
CE ar putea acoperi platile din rezervele existente
Echipe tehnice de experti nationali incearca sa ajunga la un consens privind propunerea, care a fost prezentata de Comisie in luna iunie. Platile catre cele sase tari ar urma sa fie facute in ianuarie 2012, dupa ce vor fi aprobate de Parlamentul European. Bruxelles-ul depune eforturi pentru a ajuta mai multe tari sa absoarba fonduri structurale suplimentare rapid.