Stephen Hawking crede ca Inteligenta Artificiala poate inlocui complet fiintele umane si asta ar duce la sfarsitul omenirii
stephen hawkingeon muskinteligenta artificilacolonizarea planetelor
Intr-un interviu recent, Stephen Hawking se raliaza opiniei lui Elon Musk in ceea ce priveste efectele catastrofale ale construirii unui viitor mizand pe Inteligenta Artificiala
De cate ori Stephen Hawking isi da cu parera se creeaza un eveniment stiintific . In lumea moderna acest lucru a devenit un postulat . El este un superstar al stiintei si afirmatiile lui nu mai sunt ipoteze, sunt calificate drept teze (ipoteze verificate stiintific).
Iata de ce, nelinistile lui recente legate de Inteligenta Artificiala (IA) au bulversat lumea stiintifica.
Am aflat aceste lucruri din articolul “ Stephen Hawking craint que l’IA remplace completement les etres humains” ( Stephen Hawking se teme ca IA va inlocui complet oamenii), Nelly Lesage, 2.11.2017, Sciences.
Stephen Hawking nu se fereste sa spuna “suntem in pericol de autodistrugere”, atunci cand se refera la convietuirea viitoare a omului cu IA. Interviul lui din revista Wired este puternic si acid. In interviu aminteste, in trecere, si de un anume Elon Musk.
Carismaticul patron al companiilor Tesla si SpaceX s-a luat in gura cu specialistii in IA , spunand ca “IA este cea mai mare amenintare care apasa asupra civilizatiei noastre “. Apoi, continua pe un ton mult mai amenintator : “ Atata vreme cat nu vom vedea robotii coborand in strada pentru a ucide oameni , nu vom sti cum sa reactionam fata de IA. Totul pare impalpabil. IA este unul din rarele cazuri in care ar trebui sa actionam cu o reglementare preventiva si nu cu una reactiva . Dupa parerea mea, in momentul in care vom deveni reactivi, va fi deja prea tarziu !”.
Fara indoiala ca expertii in IA nu sunt de acord sa li se ia painea de la gura. Subbarao Kambhampati , Profesor de informatica la Universitatea Statului Arizona, Presedintele Asociatiei pentru Dezvoltarea Inteligentei Artificiale, a spus : “ Avem nevoie de o discutie deschisa asupra impactului societal al IA. Nelinistile repetate adesea de domnul Musk se focalizeaza pe scenariul tras de par al cuceririi puterii de catre o inteligenta superioara”
Ei bine, tocmai acest “scenariu tras de par” este imbratisat si de Stephen Hawking . El declara in revista Wired : “ Mi-e frica ca IA poate inlocui complet oamenii . Daca oamenii pot concepe virusi informatici de ce nu ar putea concepe si posibilitatea ca IA sa se amelioreze si sa se reproduca . Aceasta ar fi o noua forma de viata, care ar putea sufoca omenirea”.
Intr-adevar, creatorii de IA, demiurgii geniali ai viitorului nostru, ar putea fi anihilati de propriile creaturi, asa cum am vazut in filmele stiintifico-fantastice. Mai grav, insa, este ca ar putea fi anihilata intreaga omenire.
Nu este singurul eveniment stiintific pe care il provoaca genialul cosmolog in interviul lui.
Stephen Hawking cere comunitatii stiintifice sa introduca o prioritate : conceperea unui program spatial “pentru a putea coloniza planetele potrivite dezvoltarii unui habitat uman”.
De ce atata graba ? Omenirea a atins, dupa parerea cosmologului, un punct din care nu se mai poate intoarce inapoi : Pamantul a devenit prea mic, populatia mondiala creste intr-un ritm alarmant si suntem in pericolul de a ne autodistruge.
Fara indoiala ca spusele lui Stephen Hawking nu sunt bune pentru tratarea depresiei . Unii le-ar putea privi ca pe niste basme. Sa adoptam insa maniera de tratare a basmelor pe care o folosea Mircea Eliade si sa ne punem intrebarea : “ce-ar fi daca basmele ar fi adevarate ?”.