Statul interzice fumatul in spatiile publice, dar subventioneaza cu generozitate cultivarea tutunului
subventii tutunsubventii sfecla de zaharsubventiiagriculturainterzicere fumattaxe fumattaxe alcool
Romania traieste un paradox in ceea ce priveste tutunul. Pe de-o parte, statul a interzis fumatul in spatiile publice, si are in vedere, de asemenea, interzicerea tigaretelor electronice. Pe de cealalta parte, de la Guvern pleaca sume importante de bani pentru cultivarea tutunului.
La inceputul lunii, parlamentarii USR au cerut o masura care sa reglementeze situatia tigaretelor electronice. Se doreste interzicerea folosirii acestora in spatiile publice, la fel ca in cazul tigarilor obisnuite.
Initiativa a fost imbratisata de multe persoane, printre ei numarandu-se si Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne. Arafat critica
dispozitivele electronice pentru fumat, spunand ca acestea pot fi mult mai periculoase decat cele clasice si, din pacate, au foarte mare "succes" printre adolescenti, avand o rata de crestere a consumului de 900%.
Pe langa masura
interzicerii tigaretelor electronice in spatiile publice, Executivul are de gand sa puna o taxa pe bauturile cu continut de zahar ridicat.
Cu toate acestea, statul nu merge pana la capat cu aceste initiative, astfel ca intervine paradoxul: Guvernul sustine cultivarea tutunului, cu 2.080 de Euro pe hectar si subventioneaza cultura de sfecla de zahar cu 73 de euro pe hectar.
Citeste si:
Start-up Nation 2018: Vezi cum te inscrii in program
"Subventionarea tutului este imorala"
Sorin Mierlea, InfoCons, este de parere ca "subventionarea tutunului este imorala. Banii aceia ar trebui sa merga la rosii, nuci sau alte produse agricole".
Pe de alta parte, Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), nu este de acord cu o masura radicala din partea Guvernului, care sa desfiinteze plantatiile de tutun sau viile, fiindca ne-am intoarce "in epoca de piatra".
"Tutunul este subventionat pentru ca este o cultura pe cale de disparitie. Aduce beneficii economice. Alcoolul e la fel de toxic, dar asta nu insemna ca desfiintam viile si livezile, ca in felul acesta ne-am intoarce in epoca de piatra," a explicat Baciu.
Sursa foto: pexeles.com