Statul da cu o mana si ia cu 10, din ianuarie 2023: cresc taxele si impozitele
taxe impozite 2023cresc taxeletaxe 2023impozite 2023
In ultimele zile se tot vorbeste despre valul de ajutoare, masuri de sprijin si diverse majorari de venituri din bani publici, dar nu se aminteste un lucru deosebit de important: ni se va da cu o mana si ni se va lua cu 10, cum bine zice o vorba din popor.
Printre altele, de la 1 ianuarie 2023, romanii vor beneficia de majorari ale salariului minim pe economie, de cresterea pensiilor cu 12,5%, majorarea alocatiilor, vouchere sociale pentru alimente pe tot parcursul anului, dar si bani pentru facturi pentru cei cu venituri mici, precum si ajutoare banesti pentru pensionarii cu pensii sub 3.000 de lei.
Iata un scurt rezumat al masurilor ce se vor aplica de la 1 ianuarie 2023:
-
pensiile se majoreaza cu 12,5%;
-
punctul de pensie ajunge la 1.784 de lei;
-
continua acordarea de vouchere sociale (din doua in doua luni, in valoare de 250 de lei transa). Ca nota suplimentara, ultima transa din acest an va fi virata pana pe 20 decembrie, astfel incat beneficiarii sa se bucure de bani inainte de sarbatorile de iarna;
-
se vor aloca ajutoare banesti suplimentare celorlalte majorari, pentru pensionarii cu pensii mai mici de 3.000 de lei;
-
unii pensionari cu pensii foarte mici vor primi bani de la stat pentru a acoperi o parte din costurile cu facturile la energie;
-
cresc alocatiile pentru copii. Se vor indexa in functie de evolutia inflatiei.
-
indemnizatia pentru veteranii si vaduvele de razboi se vor indexa cu rata inflatiei
-
persoanele cu handicap vor primi cea de-a 13-a indemnizatie.
-
salariul minim pe economie se majoreaza, cel mai probabil, la 3.000 de lei brut si posibil, din acesti bani vor fi 200 de lei deductibili. Detalii de ultima ora despre acest subiect gasiti aici > IMM-urile considera ca discutiile asupra salariului minim nu sunt nici pe departe incheiate: patronii vor sa ramana cat mai multi bani in buzunarul angajatilor
Primim cu o mana, dam inapoi cu 10
Ei bine, pe langa ajutoarele de mai sus, statul a decis, tot de la 1 ianuarie, sa ne bage adanc mana in buzunar, prin inasprirea taxelor si impozitelor.
Astfel, trebuie sa ne asteptam sa platim un impozit de 8%, in loc de 5%, pe dividende.
Taxele locale si impozitele pe locuinte vor creste, tot de anul viitor, cu cel putin 5,1%.
Se scumpesc tigarile, dar si bauturile alcoolice, din cauza ca se majoreaza accizele. Mai mult, ne putem lua adio si de la sucurile dulci, fara alcool, dar care au un adaos mare de zahar. Amintim ca TVA pentru bauturile cu zahar crestere de la 9% la 19%.
Trebuie sa ne asteptam la servicii turistice mai scumpe, in conditiile in care pe HoReCa va apasa o fiscalitate mai dura. TVA din industrie creste simtitor, de la 5% la 9%.
Nu in ultimul rand, TVA pentru a doua locuinta se majoreaza de la 5% la 19%.
Pe langa toate acestea, preturile in economie se vor mentine piperate, in general, fie ca vorbim despre facturi sau alimente. Cele mai recente previziuni conturate de Banca Nationala a Romaniei nu ne aduc deloc optimism cu privire la inflatie si perspectivele ei pentru urmatoarele luni. De-abia pe la inceputul lui 2024 am putea vedea inflatia coborand sub doua cifre procentuale, ceea ce inseamna ca preturile piperate vor continua sa ne puna probleme inca un an de acum incolo!
Foto: pixabay.com