Statul a pierdut controlul asupra cheltuielilor publice: Plus 18% in prima jumatate de an
salariipensiipunct pensiecheltuielibugetbusinessromaniamediul privat
Cheltuielile bugetare au un ritm alert. Numai in primele cinci luni ale acestui an, din buget s-au cheltuit cu 18,4% mai multi bani.
Cheltuielile din bugetul general consolidat au crescut in primele cinci luni ale anului cu pana la 18,4%, atingand valoarea de 18,4 miliarde lei.
Specialistii considera ca acest ritm alert al cheltuielilor ar trebui manageriat diferit, astfel incat sa fie redus semnificativ, pentru ca statul sa isi poata achita platile sociale catre pensionari si bugetari. Potrivit estimarilor specialistilor, pana la finalul anului, statul ar mai avea nevoie de inca cinci miliarde de lei pentru a acoperi doar cheltuielile cu salariile si pensiile.
De asemenea, acest ritm alert al cheltuielilor pune in pericol tinta de deficit bugetar de 3% din PIB pentru 2018. „Cheltuielile bugetare reprezinta o mare problema, deoarece cresc mult mai repede decat s-a bugetat pentru intreg anul: avem un +18,4% la 5 luni versus 13,9% bugetat pentru tot anul“, a explicat Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.
Cresterile de salarii din sectorul bugetar, cu precadere cele din domeniul sanatatii si al asistentei sociale, au condus la o crestere semnificativa a cheltuielior bugetare, avand in vedere ca in primele cinci luni cheltuielile de personal au ajuns la 6,1 mld. lei (+22,3% fata de perioada similara din 2017). „Pe partea de cheltuieli, dinamica este mult mai alerta si, pentru a acoperi cheltuielile obligatorii de salarii si de pensii, este nevoie de circa 5 miliarde de lei, bani care trebuie luati din alta parte“, a mai spus Dumitru.
Totodata, statul a decis majorarea punctului de pensii incepand cu 1 iulie 2018, a pensiei sociale si a indemnizatiilor de insotititor. Majorand punctul de pensie cu 10%, la 1.100 de lei, crescand pensia minima garantata la valoarea de 640 de lei, fata de 520 cat este in prezent, si marind indemnizatia de insotitor care se plateste in cazul pensionarilor de invaliditate incadrati in gradul 1 de invaliditate, de la 800 de lei la 880 de lei, bugetul va fi supus unor noi presiuni, chetuielile crescand si mai mult.
Citeste si:
Politicieni la cutite, electorat la cratita
Impactul acestor majorari va fi devastator
Analistii economici prevad un viitor sumbru pentru economia romaneasca din urmatoarea perioada, intrucat aceste majorari nu vin pe fondul unei cresteri economice "sanatoase", si nu sunt bazate pe investitii reale, care sa sustina cheltuielile. Specialistii considera ca maririle de salarii, pensii, indemnizatii sunt niste masuri "fortate", care au rolul de a mentine un electorat activ, nu de a ajuta la dezvoltarea economiei pe termen mediu si lung.
Nu putem sa nu observam faptul ca pe o parte se ofera bani, pe alta se iau inapoi. In timp ce oamenilor li se ofera majorari la salarii si pensii, inflatia a atins un prag alarmant in Romania. Avem printre cele mai scumpe preturi la carburant din Uniunea Europeana, iar pretul cosului zilnic s-a majorat cu 30% in ultimele 6-8 luni.
Scumpiri s-au inregistrat si la facturile de gaze si energie electrica, care au fost afectate si ele de lipsa unei politici si strategii coerente care sa tina inflatia sub control. Leul se devalorizeaza pe pietele internationale in raport cu euro si dolarul.
De asemenea, ROBOR a trecut de pragul de 3%, iar romanii cu credite in lei cu dobanzi variabile au ajuns la un grad de imprumut care abia le mai permite supravietuirea de la o luna la alta. Majoritatea celor care au accesat credite prin programul "Prima Casa", platesc astazi si 44% din salariu pentru a-si achita rata lunara, care s-a majorat semnificativ.
Politicile fiscale deloc prielnice mediului de afaceri infraneaza si ele o dezvoltare economica armonioasa. Birocratia, taxele si impozitele, lipsa de sustinere a mediului de afaceri transforma Romania intr-un Texas al business-ului, unde companiile mici se lupta pentru supravietuire si intra cu miile in insolventa si faliment anual, in timp ce, varful mediului de afaceri e reprezentat de multinationale si companii de casa ale statului, care se bucura de beneficii si politici fiscale mult mai relaxate.
Lipsa infrastructurii rutiere, criza politica si lipsa de incredere si siguranta a occidentului fata de lupta importiva coruptiei din Romania alunga investitorii straini.
In aceste conditii, cat de mult vor resimti romanii maririle promise de la 1 iulie?