Statiile de metrou intra in categoria constructiilor dotate obligatoriu cu adaposturi de protectie civila
protectie civilaspatii metro
Reglementarile in materie de protectie civila au fost completate, astazi, printr-o Hotarare de Guvern care detaliaza categoriile de constructii la care este obligatorie amenajarea adaposturilor si a punctelor de comanda de protectie civila.
Actul normativ elimina, astfel, impedimentele sesizate in timp in aplicarea Hotararii Guvernului nr. 560/2005, in care aceste categorii de constructii erau enumerate la modul general, individualizarea lor practica fiind anevoioasa.
Statiile de metrou sunt acum mentionate expres in categoria constructiilor la care este obligatorie realizarea adaposturilor de protectie civila.
Acest aspect nu era clar prevazut in actualele reglementari, motiv pentru care nu toate statiile de metrou construite dupa intrarea in vigoare a HG nr. 560/2005 au fost realizate cu adaposturi de protectie civila, ceea ce a dus la imposibilitatea valorificarii acestor spatii subterane din punct de vedere al protectiei civile si la necesitatea elaborarii unei noi hotarari a Guvernului, in temeiul art. 45 alin. (4) din Legea nr. 481/2004 privind protectia civila, republicata.
Noul act normativ specifica suprafetele necesare pentru fiecare categorie de cladiri noi care trebuie prevazute cu adaposturi de protectie civila si introduce categorii noi de cladiri cu subsol la care amenajarea adaposturilor de protectie civila este obligatorie, intre care, lacasurile de cult si spatiile de cazare aferente cu aria desfasurata mai mare sau egala cu 600 mp si amenajarile sportive inchise cu un numar maxim de 400 de locuri pe scaune, indiferent de aria desfasurata.
Nu pot fi amenajate adaposturi de protectie civila in extinderile de cladiri cu destinatie pentru cultura clasificate, potrivit legii, ca monumente istorice.
In plus, Guvernul a eliminat obligativitatea amenajarii unor astfel de spatii pentru cladirile proiectate cu subsol cu o suprafata mai mica de 600 mp, din cauza costurilor mari pe care le implica proiectarea, executarea si dotarea lor in conditii optime de constructie si juste din punct de vedere al costurilor.
In luarea acestei decizii s-a tinut cont de faptul ca o suprafata mai mica de 600 mp implica cladiri mici utilizate in special de intreprinderile mici si mijlocii.
Eliminarea obligativitatii amenajarii adaposturilor de protectie civila pentru cladirile cu subsol cu o suprafata mai mica de 600 mp nu afecteaza asigurarea necesarului de adaposturi de protectie civila, deoarece fondul astfel constituit pe timp de pace se completeaza in alte doua etape prevazute in caz de o eventuala situatie de conflict armat, conform conceptiei nationale de protectie civila stabilita prin Hotararea CSAT nr. 107/2015.
In ce priveste punctele de comanda de protectie civila, actul normativ aprobat astazi de Guvern prevede amenajarea acestora in sedii ale autoritatilor administratiei publice centrale, sedii ale prefecturilor/consiliilor judetene si ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti, precum si in sedii ale consiliilor locale ale municipiilor resedinta de judet si ale consiliilor locale ale sectoarelor Municipiului Bucuresti.
Daca amplasamentul acestora nu permite indeplinirea acestei obligatii, punctele de comanda pentru protectie civila pot fi amenajate in subsolul altor constructii aflate in administrarea autoritatii respective.