Start campanie electorala: Incepe spectacolul prezidentialelor
campanie electoralaalegeri prezidentiale
Conform calendarului alegerilor prezidentiale de la finele lunii noiembrie, pe data de 12 octombrie se da startul campaniei electorale. Practic, s-a terminat linistea dinaintea "furtunii", pentru ca aceasta campanie electorala se anunta cel putin interesanta, tinand cont ca se desfasoara pe fonduri sociale, economice si politice extrem de tensionate, cel putin din perspectiva unui Guvern demis.
Dincolo de dezbaterile obiective sau nu, dar macar pe teme de interes national, bataia mare va fi si in comunele ceva mai usor de convins fara punerea in discutie a crizei guvernamentale, spre exemplu. Aici, istoria ne invata ca va fi nevoie de doar cateva gratare incinse de catre cei direct interesati de votul mai mult sau mai putin constient oferit de cetateni.
Incepe batalia pentru scaunul de la Cotroceni intr-o perioada foarte tensionata pentru Romania, care se zbate pe plan politic in deriva, iar in ceea ce priveste economia, suntem macinati de deficite si inflatie.
Totusi, scaunul de la Cotroceni nu este vanat neaparat pentru rezolvarea acestor probleme, deoarece rolul presedintelui in Romania este, conform Constitutiei, aproape lipsit de atributii. Daca vrem autostrazi, spitale, investii si politici fiscale sanatoase, avem nevoie de Guvern si Parlament. O putere executiva si legislativa care sa conduca Romania catre Europa, catre acea zona a Europei in care valorile democratice si ale statului de drept primeaza in lumea politica si in institutiile tarii.
Obtinerea scaunul de presedinte, cu doar un an inainte de alegerile parlamentare si locale inseamna castigarea de teren in competitiile care se anunta a fi deja foarte tensionate si care vor aduce schimbari radicale de sistem, dupa cum anunta analistii politici. Presedintia este o reduta strategica, cel putin la nivel moral, daca nu putem vorbi de afiliere politica directa a acestei functii, asa cum prevede legislatia electorala.
Confom ultimelor sondaje, se pare ca in turul al doilea batalia se va da intre presedintele USR, Dan Barna, si presedintele in functie, Klaus Iohannis. In acest caz, competitia ar fi foarte stransa, si am putea avea parte de dezbateri interesante intre cei doi candidati ai Dreptei.
Citeste si:
Astazi incepe campania electorala pentru prezidentiale. Klaus Iohannis, primul la start
Pe de alta parte, ipoteza in care candidatul PSD, Viorica Dancila, ar intra in turul al doilea alaturi de Klaus Iohannis, analistii politici si sondajele arata deopotriva ca are slabe sanse in fata actualului presedinte, din motive pe care doamna premier a tinut mortis sa le demonstreze in ultimii trei ani si jumatate.
Daca privim din alta perspectiva, un tur doi intre acesti doi candidati ar fi mult mai savuros pentru un popor roman ahtiat dupa show-uri televizate si nu neaparat dupa dezbateri care sa urmeze un fir logic si sa se bazeze pe argumente cat de cat reale si cat de cat sustinute.
Totusi, e destul de dificil de crezut ca Dancila mai are sanse reale sa ajunga in turul al doilea. Insasi candidatura ei la prezidentiale e pusa in pericol de existenta lui Mircea Diaconu, in contextul in care unii baroni locali si-au cam pierdut entuziasmul de a sustine un premier demis, cu atat mai putin cu cat problemele politice sunt accentuate de lipsa banilor.
Baronii PSD si-au exprimat nemultumirea in CEx-ul de vineri pentru faptul ca nu au bani pentru campania prezidentiala. Trezorierul PSD are probleme cu legea, iar pe perioada campaniei, PSD nu are mandatari financiari in judete, ci doar la Bucuresti, si nu se pot face cheltuieli pe persoana fizica pentru evenimente electorale.
Insa votantii vor decide in cele din urma.
Fie in cunostinta de cauza, fie imbiati de mireasma micilor care vor sfarai pe gratalele alesilor locali care vor sustine candidatul "de la centru", ca sa nu lase partidul la greu ... vorba aceea: toti pentru unu' si unu' pentru toti. Oricat de tulburi ar fi vremurile in unele partide de pe la noi, mereu se gaseste acel liant in interior, acel motiv sau acel interes comun care sa puna pe roti angrenajul aparatului politic, care scoate voturi si din piatra seaca.
Poate nu mereu suficient de multe pentru a-si atinge obiectivele politice, dar destule cat sa nu plece capul apasat de regrete si de rusinea de a fi umilit o tara intreaga. Destule cat sa isi mai caute o oarecare legitimitate si argumentatie a propriei existente, pana cand lumea uita si se revine la gloria discursului si promisiunilor eterne.
Citeste si:
Sinteza Saptamanii: Numar de urgenta pentru asistenta juridica, noua Lege a leasingului si modificari la Codul Fiscal