Sporuri de 1.500 lei pe luna pentru conditii vatamatoare de munca. Cine sunt bugetarii care primesc banii?
sporuri salarialeministerul mediuluiconditii vatamatoare
In timp ce angajatii din sectorul privat se confrunta cu presiuni financiare tot mai mari si taxe ridicate, toti salariatii Ministerului Mediului beneficiaza de un spor pentru „conditii vatamatoare”, care poate ajunge pana la 1.500 de lei lunar. Acest bonus este acordat indiferent de functia ocupata, fie ca vorbim de soferi, consilieri sau secretari generali. Cu toate acestea, nimeni nu a explicat concret ce riscuri implica aceste functii administrative si ce justifica acordarea acestor sume suplimentare.
Potrivit legislatiei in vigoare, sporurile pentru conditii periculoase pot ajunge la 15% din salariul de baza, dar in anumite cazuri, se pare ca sumele depasesc acest procent. Situatia reflecta o problema generalizata in administratia publica, unde sporurile sunt acordate fara transparenta si fara o justificare clara, in timp ce performantele ministerului sunt contestate chiar de actuala conducere.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat ca doreste eliminarea acestor sporuri incepand cu anul 2025, subliniind ca banii trebuie castigati prin munca, nu prin artificii birocratice. Potrivit
BZI, el a precizat ca pentru implementarea acestei masuri va fi necesara modificarea Legii statutului silvicultorilor, iar procesul a fost deja demarat la nivel ministerial.
Totodata, Fechet a cerut renegocierea contractului colectiv de munca, astfel incat sa fie eliminate toate bonusurile nejustificate, inclusiv platile compensatorii la pensionare. In acest context, ministrul a dat ca exemplu recentul scandal legat de directorul Romsilva, care a incasat 500.000 de lei la pensionare, echivalentul a 10 salarii nete compensatorii.
Ministrul Mircea Fechet promite eliminarea sporurilor in 2025
Unul dintre aspectele care ridica semne de intrebare este lipsa de transparenta privind natura acestor „conditii vatamatoare”. Desi
sporurile sunt menite sa compenseze riscurile specifice locului de munca, ramane neclar ce pericole exista pentru un functionar care lucreaza intr-un birou sau pentru un sofer care transporta documente oficiale.
Comparativ cu alte institutii, unde sporurile se acorda pentru expunerea la substante toxice sau medii de lucru periculoase, la Ministerul Mediului nu exista o justificare clara. In mod ironic, ministerul care ar trebui sa protejeze mediul inconjurator si sa optimizeze cheltuielile publice este acum in centrul unui scandal privind risipa de bani publici.
In ciuda promisiunilor ministrului Mircea Fechet, ramane de vazut daca masurile propuse vor fi implementate cu succes. De-a lungul anilor, astfel de sporuri au fost aparate de sindicate si functionari publici, care au gasit mereu argumente pentru mentinerea lor.
Totusi, intr-o perioada in care guvernul cauta solutii pentru a reduce cheltuielile, opinia publica devine din ce in ce mai critica fata de aceste practici. Daca sporurile pentru „conditii vatamatoare” nu vor fi eliminate, ele vor ramane un simbol al privilegiilor nemeritate din sectorul public si al inechitatii fata de angajatii din mediul privat, care suporta costul acestor beneficii prin taxele platite.
Citeste si: Concedieri 2025. Joburile unde se va taia in carne vie, firmele vor da afara!
Sursa foto: manager.ro