Spitalul judetean din Suceava are din nou la conducere management civil: Militarii au predat stafeta
spitalul judetean suceavamedici militarisuceavacoronavirusmanagementspital
Ministerul Apararii Nationale a transmis un comunicat de presa prin care informeaza ca "echipa militara de conducere a Spitalului judetean din Suceava si-a incheiat misiunea". In prezent, spitalul este functional si poate oferi servicii medicale pentru pacientii bolnavi de COVID-19 si poate asigura rezolvarea unora dintre urgentele medico-chirurgicale pentru pacienti neinfectati cu acest virus. Circuitele realizate vor permite asigurarea rezolvarii tuturor urgentelor non-covid in viitorul apropiat, pe masura ce personalul medical va reveni la serviciu, transmite MApN.
Medicii militari au repus in functiune spitalul in conditii de siguranta
Echipa militara a Spitalului Judetean ”Sfantul Ioan cel Nou” din Suceava a predat joi, 30 aprilie, conducerea unitatii sanitare unei echipe manageriale civile, aleasa de consiliul medical al unitatii sanitare. Colonelul medic Daniel Derioiu, managerul interimar al spitalului, a spus ca a predat manageriatul unor medici valorosi, “alesi de colegii din consiliul medical din care faceau parte, care i-a investit cu increderea ca vor duce mai departe procesul de conducere a spitalului”.
In perioada detinerii conducerii militare, echipa condusa de colonelul medic Daniel Derioiu a repus in functiune spitalul in conditii de siguranta pentru pacienti si personal, medicii epidemiolgi realizand circuite functionale separate pentru pacientii covid si non-covid si zone tampon de carantinare pentru cei suspecti ca ar fi infectati cu virusul.
In ultima luna, au fost asistate 47 de nasteri in conditii normale
La preluarea conducerii unitatii medicale, pe 2 aprilie, doar 10-15 procente din personalul medical al spitalului era apt de munca
La preluarea conducerii unitatii medicale, pe 2 aprilie, doar 10-15 procente din personalul medical al spitalului era apt de munca, restul fiind bolnav de COVID-19 sau se afla in carantina. Din acest motiv, una dintre primele masuri care au fost luate a fost testarea angajatilor unitatii sanitare, pentru ca cei declarati vindecati sa se poata intoarce la lucru. In prezent, pentru aproximativ 68 la suta din personalul spitalului rezultatul testelor este negativ.
La nivelul unitatii sanitare au fost restabilite atat lantul de comanda, cat si conducerea prin consiliul medical si comitetul director, conform legii de functionare a spitalelor publice. Au fost intocmite si adoptate protocoale si proceduri specifice COVID-19, precum si planul de operationalizare prin cresterea graduala a capacitatii de raspuns a spitalului, document care este valabil pana la sfarsitul acestui an.
Totodata, a fost stabilita infiintarea sectorului ATI separat pentru pavilionul de boli infectioase, fiind crescuta, astfel, capacitatea de alimentare cu oxigen medicinal a spitalului, prin montarea unui stocator suplimentar de oxigen. Personalul medical a fost instruit pentru folosirea echipamentelor de protectie si a fost realizat un plan de construire a unui vestiar filtru de intrare in sectorul COVID-19.
“Civilii si militarii au luptat umar la umar cu un inamic nevazut, dar redutabil. In astfel de momente, in conditii, practic, de razboi se consolideaza echipe. Doar impreuna vom iesi mai puternici din aceasta lupta cu COVID-19”, a precizat ministrul apararii nationale, Nicolae-Ionel Ciuca.
"Lumea a inteles ce trebuie sa faca si acum spitalul functioneaza la 55-60 la suta din capacitate"
Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Ionel Oprea, a spus ca misiunea la Suceava a fost indeplinita, “desi aici este inca focar de coronavirus”.
El a precizat ca, la inceput, situatia a fost foarte grea, dar ca, treptat, “lumea a inteles ce trebuie sa faca si acum spitalul functioneaza la 55-60 la suta din capacitate. Lucrurile sunt sub control. Acum sunt internati in spital doar 507 pacienti infectati si alti 605 pacienti non-COVID-19. La sectia ATI, care are deja 42 de ventilatoare, mai sunt doar sapte bolnavi asistati”, informeaza
MApN.
Citeste si:
De ce nu se testeaza in Romania la scara larga? Explicatia lui Marcel Vela