Spectacol financiar in China: economia asiaticilor intrece asteptarile analistilor
economia chineiredresare economica
In pofida faptului ca ultimii doi ani au fost foarte dificili pentru a doua mare economie a lumii, iar provocarile de ordin pandemic continua sa dea batai de cap asiaticilor, care au impus din nou restrictii dure, economia nationala da semne ferme de revigorare. Cifrele inregistrate de China in primul trimestru din 2022 intrec asteptarile formulate de analisti anterior.
PIB-ul Chinei din primul trimestru al anului curent a crescut cu 4,8%, in timp ce analistii anticipau o evolutie mai mica, de 4,4,%, potrivit datelor publicate luni de Biroul National de Statistica.
De asemenea, productia industriala a crescut in martie cu 5%, depasind prognoza de crestere de 4,5%.
Cu toate acestea, nici economia chineza nu e chiar perfecta si are propriile ei probleme. De exemplu, vanzarile cu amanuntul in martie au scazut cu 3,5% mai mult decat se astepta, fata de anul precedent. De notat este faptul ca analistii chestionati de Reuters au anticipat o scadere de 1,6%.
"Trebuie sa fim constienti de faptul ca, in conditiile in care mediul intern si cel international devin din ce in ce mai complicate si mai incerte, dezvoltarea economica se confrunta cu dificultati si provocari semnificative", a spus biroul intr-un comunicat.
Un alt aspect negativ vine, totusi, din perspectiva somajului. Rata somajului din 31 de mari orase chineze a crescut de la 5,4% in februarie la 6% in martie, fiind la cel mai inalt nivel din 2018. In martie, rata somajului pentru cei cu varsta cuprinsa intre 16 si 24 de ani a ramas mult mai mare, la 16%, cea mai mare din august 2020. In general, rata somajului urban la nivel national a crescut in martie la 5,8%, in crestere de la 5,5% in februarie.
"Problema somajului in orasele mari a devenit mai grava decat atunci cand a inceput pandemia de Covid in 2020”, a declarat Zhiwei Zhang, economist sef la Pinpoint Asset Management.
Conform lui Fu Linghui, purtatorul de cuvant al Biroului National de Statistica, China se confrunta si cu probleme pe piata muncii. E tot mai dificil pentru numarul mare de absolventi sa-si gaseasca joburi.