Spania lanseaza un test national de amploare: Saptamana de lucru de patru zile, dar cu salariu intreg
saptamana de lucru de patru zileprogram de lucruspaniacompanii
Spania a invitat companii din intreaga tara sa se alature unui proiect care prevede testarea saptamanii de lucru de patru zile.
In ultima perioada, saptamana de lucru de patru zile capata o credibilitate tot mai mare in ochii guvernantilor din multe colturi ale lumii, care considera ca aceasta ar putea fi solutia pentru a diminua impactul negativ asupra mediului inconjurator.
De asemenea, specialistii considera ca, in doar patru zile de munca pe saptamana, angajatii vor da un randament mai crescut la serviciu, castigand astfel timp pentru viata personala si creandu-se conditiile optime pentru ca salariatii sa poata sa separe viata profesionala de cea personala.
Din Noua Zeelanda pana in Germania, ideea a castigat constant teren la nivel global.
Saptamana de lucru de patru zile are numeroase avantaje
Salutata de sustinatorii sai ca un mijloc de a creste productivitatea, de a imbunatati sanatatea mintala a lucratorilor si de a lupta impotriva schimbarilor climatice, propunerea a capatat o noua semnificatie pe masura ce pandemia accentueaza problemele legate de bunastare, epuizare si echilibrul dintre viata personala si cea profesionala.
Spania poate deveni una dintre primele tari din lume care aplica un astfel de sistem ce ar putea fi adoptat in viitor la nivel global.
Partidele de stanga din Spania - unde o greva de 44 de zile la Barcelona in 1919 a dus la transformarea tarii in una din primele din Europa de Vest care a adoptat ziua de lucru de opt ore - au profitat de aceasta idee.
"A a lucra mai multe ore nu inseamna a lucra mai bine"
Cu saptamana de lucru de patru zile (32 de ore), ne lansam in adevarata dezbatere a vremurilor noastre”, a spus Iñigo Errejón, liderul Mas Pais pe Twitter. "Este o idee al carei timp a sosit".
"A a lucra mai multe ore nu inseamna a lucra mai bine", spun initiatorii proiectului.
Astfel, autoritatile de la Madrid cauta companii dispuse sa permita angajatilor sa lucreze doar 4 zile pe saptamana si in acelasi timp, sa le ofere acestora salariul integral, prevazut de contractul initial de munca.
Cum vor fi sustinute companiile care adopta saptamana de lucru de patru zile
Programul va fi demarat in toamna si va dura trei ani de zile, iar Guvernul a alocat deja an buget de 50 de milioane de euro pentru sustinerea lui.
Acesti bani ar permite companiilor sa testeze programul redus, cu un risc financiar minim.
Costurile incursiunii unei companii in saptamana de lucru de patru zile, de exemplu, ar putea fi acoperite la 100% in primul an, 50% in al doilea an si 33% in al treilea an.