Sorin Ovidiu Vintu si Liviu Luca, retinuti in dosarul falimentarii Petromservice
sorin ovidiu vintuliviu lucapetromservicefalimentdosar
Scandalul falimentarii Petromservice se lasa cu retineri si sechestru pe imobile. Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au retinut in total zece persoane in dosarul falimentarii companiei, printre care Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca si Octavian Turcan. Procurorii sustin ca prejudiciul adus Petromservice depaseste valoarea de 83 de milioane de euro.
Parchetului General remis marti dimineata, procurorii au dispus masura retinerii pentru 24 de ore pentru Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca, Octavian Turcan, Gheorghe Supeala, Sorin Mihai, Mihai Viorel Ramboaca, Razvan Florin Ramboaca, Zizi Anagnostopol, Daniela Brasoveanu si Ioan Bohalteanu.
In acelasi dosar, Raicovich Rino Graziano, membru in Consiliul de Administratie al PSV Company, a primit interdictia de a parasi tara pentru o durata de 30 zile.
Actiuni supraevaluate
Procurorii sustin ca falimentarea controlata a Petromservice SA a condus la prejudicierea societatii cu peste 83 de milioane de euro si afectarea a 72.000 membri ai Asociatiei Salariatilor, care, in calitate de actionari minoritari, nu au mai putut incasa dividendele, din cauza unor activitati frauduloase de diminuare semnificativa a valorii actiunilor.
Conform Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, din ansamblul probelor administrate pana in prezent a mai rezultat faptul ca actele materiale prejudiciabile s-au realizat prin cumpararea, cu banii Petrom Service SA, a unor actiuni supraevaluate de mai multe zeci de ori, apartinand unor societati comerciale si transferarea frauduloasa si controlata a banilor obtinuti pentru a ascunde identitatea beneficiarului real.
In acest mod, sustin reprezentantii Parchetului, au fost transferate sume de bani din patrimoniul Petrom Service SA, prin operatiuni succesive derulate prin mai multe companii offshore controlate, in conturile personale sau ale unor societati inregistrate in strainatate si in Romania. Companiile vizate sunt in S.C. Realitatea Media S.A. (14,2 mil. euro euro), S.C. Imobiliar Network 2002 S.A. (6,72 mil. euro) si S.C. GM Invest S.A. (1,3 mil. euro).
Sechestru pe 81 de imobile
Anchetatorii au instituit sechestru asigurator asupra a aproximativ 81 imobile (46 terenuri intravilane si extravilane, cinci apartamente, cladiri cu destinatie de hotel, restaurante, alte spatii comerciale, un bloc de opt etaje, autoturisme, ambarcatiuni, conturi bancare), in vederea recuperarii prejudiciului de 83 de milioane de euro produs prin falimentarea Petromservice.
In cauza au fost efectuate, sub aspect probator, cereri de asistenta judiciara internationala (comisii rogatorii) al caror rezultat a fost comunicat in cursul lunii octombrie 2011.
Rezultatele comisiilor rogatorii au relevat pana in prezent ca, in unele situatii, revanzarea actiunilor a avut loc dupa trei zile iar pretul achitat de SC Petromservice SA a fost de peste 50 de ori mai mare decat pretul platit.
"Caruselul" cu bani
Avand in vedere ca valoarea la bursa a unei actiuni reprezinta valoarea de piata a acesteia iar informatia este publica si orice persoana interesata poate achizitiona titlul de valoare la acest pret, diferenta dintre pretul platit de SC Petromservice SA si valoarea de bursa a actiunilor, in cuantum de 83 milioane euro, reprezinta prejudiciul produs societatii si, indirect, actionarilor minoritari, precum si bugetului consolidat al statului, in calitate de creditor al acesteia.
Procurorii sustin ca banii erau transferati prin operatiuni de tip "carusel", iar in cadrul acestora aceleasi sume au fost reciclate de mai multe ori pentru a da aparenta unor tranzactii distincte.
In alte situatii, aceeasi suma a fost transferata de cinci ori prin conturile acelorasi societati, in decurs de o luna, pentru a crea impresia ca s-au efectuat cinci plati diferite.