Sorin Ovidiu Vantu, condamnat definitiv la 8 ani de inchisoare, in dosarul FNI
sorin ovidiu vantufnicurtea de apelspalare de banidelapidarecercetari
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat definitiv marti de judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti la opt ani inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de spalare de bani, in dosarul prabusirii FNI. Pe langa aceasta pedeapsa, Curtea de Apel Bucuresti a mai decis confiscarea de la Vintu a sumelor de 13.740.363 lei (5.529.321 dolari) si 7.289.406 dolari, in echivalentul in lei la cursul BNR, fiind mentinut sechestrul asigurator pana la concurenta acestor sume.
In acelasi dosar, instanta a dispus achitarea lui Sorin Ovidiu Vintu pentru infractiunea de delapidare. Decizia este definitiva.
Pe 24 septembrie 2012, Vintu a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru savarsirea infractiunilor de spalare de bani si instigare la delapidare in dosarul prabusirii Fondul National de Investitii (FNI).
Cercetarile au vizat devalizarea Fondului National de Investitii (FNI), Bancii Agricola (BA), Bancii de Investitii si Dezvoltare – BID si Bancii Romane de Scont.
Procurorii sustin ca, in urma analizei asupra actelor de urmarire penala efectuate, parte dintre ele finalizate prin pronuntarea unor hotarari judecatoresti definitive, s-au stabilit punctele de convergenta, care se situeaza pe urmatoarele paliere: activitatile ilicite au fost derulate prin intermediul societatilor comerciale membre ale Grupului 'Gelsor' (Gelsor SA, SOV Invest SA, Imobiliar Network SA, Vintu Sorin Ovidiu Company SRL, Gelsor IT SA etc.), detinute si administrate, prin persoane interpuse, de Sorin Ovidiu Vintu.
"Faptele savarsite au vizat, in esenta, configurarea si exploatarea intr-o perioada indelungata de timp a unor fluxuri financiare ilicite, utilizand practic aceleasi modalitati de operare si implicand aceleasi persoane si institutii. Separarea artificiala a dosarelor a condus la ignorarea legaturilor temporale si de cauzalitate, astfel incat cercetarile s-au limitat la lamurirea partiala a circumstantelor in care au fost comise faptele", explica Parchetul.
De asemenea, s-a evidentiat faptul ca obiectul cercetarilor s-a limitat la palierul administrativ al Grupului Gelsor, “fara o contextualizare a actiunilor/inactiunilor celor in cauza, ignorand cronologia faptelor si beneficiarul final al fondurilor financiare obtinute in mod ilicit, prin fragmentarea succesiva a dosarelor si neevidentierea atributiilor decizionale exercitate de catre Vintu”.
Probele administrate in cauza au relevat ca Sorin Ovidiu Vintu, in perioada premergatoare prabusirii FNI, decembrie 1999 - martie 2000, l-a determinat cu intentie pe Nicolae Popa, care avea calitatea de presedinte-director general la SC Gelsor SA si director executiv la SC SOV Invest SA, sa delapideze din patrimoniul FNI sumele de 112.289.316.546 lei si diferenta de 25.114.313.560 lei, rezultata din cresterea in timp, nereala, a valorii unitatii de fond, ceea ce intruneste elementele constitutive ale instigarii la infractiunea de delapidare.
In prezent, Vintu se afla in inchisoare, unde executa o pedeapsa de sase ani si doua luni, primita intr-un alt dosar legat de falimentarea companiei Petromservice.