Somaj 2018: Cum pot obtine indemnizatia absolventii de liceu si facultate
somajsomaj 2018indemnizatie somajajutor social
Absolventii de liceu si facultate pot obtine indemnizatie de somaj in acest an, daca indeplinesc cumulativ o serie de criterii. Iata despre ce este vorba.
Absolventii de liceu si facultate, precum si absolventii scolilor speciale pentru persoane cu handicap pot beneficia de indemnizatie de somaj daca nu au reusit sa-si gaseasca un loc de munca potrivit pregatirii profesionale. De asemenea, acestia pot pierde indemnizatia in cazul in care refuza un loc de munca corespunzator pregatirii profesionale.
Potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, un absolvent al unei institutii de invatamant este o persoana „care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in conditiile legii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii”.
Cat valoreaza indemnizatia de somaj?
Absolventii pot beneficia lunar de indemnizatia de somaj pe o perioada de jumatate de an, o singura data, pentru fiecare forma de invatamant absolvita. Cuantumul indemnizatiei este o suma fixa, respectiv 250 lei (reprezentand 50% din valoarea ISR).
Absolventii institutiilor de invatamant si ai scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, care, in termen de 60 de zile de la absolvire, se inregistreaza la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza de o prima de insertie in cuantum de 1.500 de lei (de trei ori valoarea ISR).
Aceasta prima de insertie se va acorda in doua transe, respectiv 50% la data angajarii si 50% dupa expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.
Absolventii care vor sa obtina indemnizatie de somaj, trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele criterii:
1. Sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul
2. Nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, respectiv mai mici de 500 de lei (ISR in 2018 este 500 de lei)
3. Nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii.
Indemnizatia de somaj se acorda absolventilor astfel:
In cazul absolventilor institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, dupa expirarea termenului de 60 de zile de la absolvire in care nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale
In cazul absolventilor scolilor speciale pentru persoane cu handicap, in varsta de minimum 16 ani, din momentul absolvirii, daca nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale.
Documentele necesare obtinerii indemnizatiei de somaj
Pentru a beneficia de indemnizatia de somaj, absolventii trebuie sa depuna, la agentia pentru ocuparea fortei de munca de care apartin, urmatoarele documente:
Actul de identitate, in original si copie;
Certificat de nastere, in original si copie:
Certificat de casatorie, daca este cazul, in original si copie;
Adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
Acte eliberate de organele financiare teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici de 500 de lei (valoarea ISR);
Actul de absolvire a formei de invatamant sau a scolii speciale pentru persoane cu handicap, dupa caz, in original si copie.