Solutia geniala gasita de nemti, pentru a nu mai depinde de gazele rusesti: la ce s-au gandit
gaze naturalegermaniarusia 2018gaz lichefiat
Autoritatile de la Berlin depun eforturi pentru a-si reduce dependenta de gazele rusesti, motiv pentru care apasa pedala de acceleratie pentru constructia de terminale de gaz natural lichefiat (GNL). Acestea vor permita importul de GNL pe mare si vor duce la o mai mare independenta fata de gazul rusesc.
Anuntul a fost facut, zilele acestea, chiar de reprezentantii Guvernului german. Decizia Germaniei nu este intamplatoare si este strans legata de contextul sensibil in care se afla piata regionala de energie. Pe langa faptul ca vorbim despre o evolutie exploziva a inflatiei, situatia este complicata si de tensiunile tot mai mari dintre
Rusia si Occident.
"Planul guvernului este de a dezvolta terminale GNL in Germania. Gazul lichefiat este o solutie alternativa la importul de gaz rusesc", a declarat Steffen Hebestreit, purtatorul de cuvant al cancelarului Olaf Scholz, intr-un briefing de presa.
Conform oficialului, mai multe proiecte de terminale sunt deja lansate, mai ales in orasele Brunsbüttel si Stade, in nordul tarii.
In ciuda faptului ca au fost lansate in 2019, noile terminale planificate inca nu au demarat din cauza dificultatilor administrative si financiare.
Proiectele de gaze au fost in mare parte investitii private, care "ar trebui accelerate", chiar cu sprijin public, a spus Hebestreit.
Terminalele GNL permit importul de gaz pe mare datorita unui proces de lichefiere, facilitand transportul
In prezent, Germania nu are niciun terminal, toate gazele sale fiind livrate prin conducte, o mare parte din acesta provenind din Rusia. Acestea fiind spuse, terminalele GNL ar permite celei mai mari economii a Europei sa-si diversifice furnizorii de gaze, si ar putea creste aprovizionarea directa din Statele Unite, Qatar sau Canada.
Germania mai are si alte probleme demne de amintit in aceasta perioada. De exemplu, tara se confrunta cu acuzatii dure si i se reproseaza ca inca nu a adoptat o atitudine vehementa impotriva Rusiei, date fiind legaturile comerciale foarte puternice dintre cele doua state.