Soc pentru zeci de mii de angajati din SANATATE: s-ar putea sa NU isi primeasca SALARIILE
medicisanatatesistem medicalsalariicriza guvernamentala
Actuala criza politica ce treneaza la varful Executivului de la Bucuresti perturba sistemul medical dincolo de implicatiile lipsei de autoritate in cea mai grava criza sanitara a ultimilor ani. Daca nu se solutioneaza rapid si nu apare un curent de stabilitate si consens la guvernare, numerosi angajati din Sanatate risca sa nu-si poata primi salariile.
Avertismentul a fost lansat de presedintele UDMR, Kelemen Hunor, marti seara, in cadrul unei emisiuni B1tv.
Declaratia liderului UDMR:
"Suntem in competitie cu timpul, nu unii cu altii, si aici eu saptamana trecuta am zis sa vedem cand putem sa intram in Parlament cu programul d eguvernare si cu lista de guvern. Au spus ca vom incerca in aceasta saptamana. Nu ar trebui sa amanam prea mult. Sper ca saptamana urmatoare s eva intampla. Avem lucrurile despre care am vorbit si nevoia de rectificare.
In sistemul sanitar sunt 74.000 de persoane care, daca nu se face rectificarea, nu au cum sa primeasca salariile. Medicii de la UPU, medicii rezidenti, cei de la DSP-uri, cei care sunt platiti de la minister. Pe 25 noiembrie ar trebui sa avem banii.
Au zis ca se poate face aceasta rectificare si prin amendament la rectificarea precedenta, in Parlament. Plus bugetul, plus multe alte lucruri. Daca nu putem sa ne intelege in 2-3 saptamani nici in 4, nici in 5, nici in 8 nu putem sa spunem noutati.
Astazi discutiile aprinse erau despre aceste aspecte legate de impozite si taxe, cati bani avem sa crestem pensiile. Fiecare este de acord sa crestem pensiile peste 5% dar sa vedem care este impactul bugetar, daca reusim cu 10%, cu 7%, cu 11%, cu 12%…si mai ales cu pensionarii cu pensii mici”, a spus Kelemen Hunor.
Este o solutie, poate sa fie o solutie daca nu gaseste alta solutie, atunci si aceasta varianta poate functiona. Nu este o problema, nici de functionalitate, nici politica daca exista increderea necesara pot sa merg pe aceasta varianta. La prima runda de negocieri la Cotroceni cand se punea problema refacerii coalitiei cu USR, asta a fost prima optiune pentru noi.
Eu am propus presedintelui, daca nu putem sa mergem intr-un singur pas, sa mergem in doi pasi, pana in mai, pana in iunie sa dam noi premierul pana cand ei se obisnuiesc unii cu altii dupa conflictele bine cunoscute, apoi sa vina cu un alt premier. Se poate stabili si aceasta formula. Am impresia ca fiecare are o oarecare retinere. Trebuie sa fie presedintele partidului premierul, daca nu vrem sa cream alte dispute", a declarat Kelemen Hunor.