Cota contributiei asiguratorii pentru munca se reduce la nivelul cotei care se face venit la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale constituit in baza Legii 200/2006, in cazul angajatorilor care desfasoara activitati in sectorul constructii si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5.
Citeste despre
CASS si contributia asiguratorie pentru munca in 2019
Iata o analiza a celor mai importante schimbari in plan legislativ, care vizeaza CIM cu timp partial si interdictia de a efectua ore suplimentare.
O multime de PFA-uri si II-uri risca radierea daca nu se conformeaza legislatiei in vigoare pana la data de 17 ianuarie 2019. Acesta este termenul limita dupa care expira perioada de 2 ani pe care persoanele fizice autorizate (PFA) si intreprinderile individuale (II) o au la dispozitie pentru a solicita oficiului registrului comertului din raza sediului profesional, inregistrarea mentiunilor referitoare la obiectul de activitate, ca urmare a intrarii in vigoare a Legii nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, a anuntat Registrul Comertului intr-un comunicat de presa
In Monitorul Oficial nr. 3 din 3 ianuarie 2019 a fost publicata
Legea nr. 344 din 27 decembrie 2018 privind modificarea si completarea Legii nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de plati si incasari in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata.
Ministerul Muncii a prezentat la rubrica “Transparenta decizionala” un proiect de lege prin care doreste completarea arhitecturii sistemului de pensii din Romania, prin acest cadru legislativ fiind permisa obtinerea unei pensii ocupationale suplimentare.
Declaratia 101, formularul pe care-l folosesc companiile platitoare de impozit pe profit, a fost modificata astfel incat sa se adapteze la schimbarile aparute in legislatia fiscala anul trecut.
Inspectia Muncii face precizari referitoare la noutatile legislative privind salariul minim brut pe tara garantat in plata si legea zilierilor. Pe fondul ultimelor acte normative ce afecteaza si domeniul muncii incepand cu data de 1 ianurie, inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu, avertizeaza agentii economici.
Contribuabilii au la dispozitie calendarul obligatiilor fiscale pe luna ianuarie 2019. Agenda a fost publicata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Primul termen de depunere a unor declaratii a fost chiar in prima zi lucratoare a acestui an, adica joi, 3 ianuarie 2019. Cele mai aglomerate zile, din punct de vedere al declaratiilor care trebuie depuse, sunt 15 si 25 ianuarie 2019. Ultimul termen va fi joi, pe 31 ianuarie 2019.
Codul fiscal a fost actualizat in data de 8 ianuarie 2019 cu noile modificari aduse prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 114/2018 – care prevede mai multe schimbari legislative, intre care si majorarea salariului minim brut in constructii la 3.000 de lei/luna.
Atentie: Declaratia 107 trebuie depusa pana pe 25 ianuarie 2019: Noile reglementari privind microintreprinderile care efectueaza sponsorizari potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, potrivit legii se supun unor noi reglementari.
Citeste despre
Declaratia 107
Au aparut modificari la cazierul fiscal: Lege nr. 346/2018 privind modificarea si completarea reglementarii cazierului fiscal a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 4/2019. Legea a intrat in vigoare din 6 ianuarie 2019.
Modificarile salariului minim brut pe tara trebuie transmise in Revisal in 20 de zile lucratoare. Inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu, a facut cateva precizari privind cele mai recente acte normative, cu impact in domeniul muncii, aplicabile incepand cu 1 ianuarie 2019.
Prin O.A.N.A.F. nr. 3.040/2018 publicat in M.OF. nr. 1069 din data de 18.12.2018 s-au stabilit operatiunile care dau dreptul la debitarea contului de TVA.
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, anunta ca intentioneaza sa renunte la evaluarea bunurilor confiscate de FISC si sa le scoata direct la vanzare online, iar piata sa fie cea care stabileste pretul final.
Citeste despre
vanzarea online a bunurilor confiscate de Fisc
La inceput de an, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca va organiza 91 de programe de formare profesionala, la nivel national, anunta ANOFM, intr-un comunicat de presa.
Citeste despre
programele de formare profesionala 2019
Prioritatile in domeniul politicii comerciale vor fi prezentate in cadrul Comisiei pentru Comert International a Parlamentului European la data de 23 ianuarie 2019, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, intr-un comunicat remis miercuri, 9 ianuarie.
Proiectul de lege care modifica Legea privind plafonarea dobanzilor a primit, marti, aviz favorabil din partea comisiilor reunite de economie, buget si juridica ale Camerei Deputatilor.