Sinteza Saptamanii: Topul celor mai importante modificari legislative
modificari legislativesinteza saptamanii
Va prezentam o sinteza a celor mai importante modificari legislative din toate domeniile de activitate, aparute in ultima saptamana. De asemenea, specialistii nostri va pun la dispozitie analize si materiale informative cu privire la subiectele de interes din plan juridic, economic, social si fiscal.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a intrat in actiune, odata cu venirea lunii decembrie - luna in care vanzarile de jucarii ating cote maxime. In acest sens autoritatea emite o serie de recomandari consumatorilor, pentru evitarea situatiilor neplacute: cum ar fi solicitarea si pastrarea bonului fiscal – fara de care nu se pot face reclamatiile ulterioare.
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, anunta ca perioada care urmeaza se vor realiza audituri la nivelul fiecarui minister, pentru a se stabili daca aparatul actual este supradimensionat si pentru a se evalua modul in care isi exercita sarcinile fiecare angajat.
Blocul National Sindical (BNS) a transmis Guvernului formula de calcul pentru salariul minim, care ar duce la o valoare de 2.284 de lei dupa majorare, a anuntat, marti, presedintele organizatiei sindicale, Dumitru Costin.
Proiectul de Lege privind eliminarea suprimpozitarii contractelor de munca part-time a fost adoptat, miercuri – 4 decembrie – de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala infirma zvonurile raspandite in spatiul public, potrivit carora agentii ANAF ar face descinderi in casele romanilor, informarea fiind transmisa intr-un comunicat remis presei, miercuri – 4 decembrie 2019.
Institutul National de statistica a stabilit, prin Ordinul 1.827/2019 din 22 noiembrie 2019, pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informatiilor statistice de comert intra-UE cu bunuri in anul 2020.
Se poate depune si D150 si inrolare SPV simultan, sa nu mai trebuiasca doua procuri? Contribuabilii au cerut reprezentantilor ANAF ca in momentul in care primesc mesaj de la autoritate privind respingerea inrolarii, sa fie mentionate pe scurt si motivele, ca sa stie unde s-a gresit, eventual date de contact unde se poate verifica ce trebuie corectat.
Executivul lucreaza in prezent la studiul de impact privind abrogarea unor masuri din OUG 114/2018, precum si a prevederilor privind Pilonul II de pensii private, a anuntat, marti – 3 decembrie - premierul Ludovic Orban, in cadrul unei conferinte de presa.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat calendarul obligatiilor fiscale pentru luna decembrie 2019.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a remis miercuri – 4 decembrie – o informare prin care reaminteste celor care inregistreaza obligatii fiscale principale restante, la data de 31.12.2018, ca pot beneficia, in conditiile reglementate de O.G. nr. 6/2019, de o serie de facilitati fiscale.
Vezi aici:
Informare ANAF privind O.G. nr. 6/2019 (facilitati fiscale sub forma anularii obligatiilor accesorii)
Magistratii romani au lansat un apel public adresat sefului statului, premierului si ministrului Justitiei prin care se cere inchiderea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ) sau Sectia Speciala.
Avocatul Poporului duce OUG privind indemnizatia lunara pentru cresterea copilului la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).
Curtea de Apel Timisoara (CAT) ne ofera un exemplu extrem de util cu privire la aplicarea art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii si respectarea dispozitiilor art. 1270 si art. 1325 din Codul civil.
Daca vrei sa devii notar public, atunci trebuie sa indeplinesti o serie de criterii pentru a putea dobandi aceasta calitate.
Curtea de Apel Timisoara releva ca, intreg cadrul obligatiilor asumate de catre parti prin contractul de asistenta juridica si prin actul aditional la acesta, trebuie determinat in obiect si in timp, tinand cont de natura juridica speciala (intuitu personae) a contractului de asistenta juridica, precum si de efectele pe care un astfel de contract le produce in sarcina partilor, in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat si cu prevederile Statutului profesiei de avocat.
Parlamentul Romaniei a adoptat o noua varianta pentru darea in plata. Aceasta a fost modificata in favoarea debitorului (imprumutatului care nu mai poate plati imprumutul), dar acum apar noi probleme.
Un proiect de lege este pe cale sa fie aprobat de Senat, for decizional, prin intermediul caruia profesorii devin "autoritate publica". Acestia vor beneficia de aproximativ aceleasi drepturi precum politistii si jandarmii, avand intr-acelasi timp noi puteri sporite asupra elevilor.
Curtea de Apel Oradea (CAO) arata ca "indemnizatia pentru concediul de crestere copil (CCC) nu ar trebui sa fie un mijloc de imbogatire", dupa ce o tanara mama a actionat in instanta AJPIS pentru ca primea o suma prea mica drept indemnizatie CCC.
Senatul Romaniei a adoptat proiectul de lege privind antitiganismul prin care se introduc noi pedepse cu inchisoarea de pana la 10 ani pentru anumite fapte.