Sinteza Saptamanii: Teren gratuit de casa pentru tineri, impozit ZERO pentru unii angajati si CUM ar putea Dragnea sa scape de dosarele penale
sinteza saptamaniimodificari legislativecod fiscal 2018masini second handimpozitcase de marcat electronicelegea insolventei
Va prezentam o sinteza a celor mai importante modificari legislative din toate domeniile de activitate, aparute in ultima saptamana. De asemenea, specialistii nostri va pun la dispozitie analize si materiale informative cu privire la subiectele de interes din plan juridic, economic, social si fiscal.
MFP (Ministerul Finantelor Publice) a pus in dezbatere publica un proiect de modificare a Codului fiscal la finalul lunii august 2018, pe data de 27 august. Modificarile acestui act normativ se refera la clarificarea tratamentului de TVA aplicabil cupoanelor valorice.
Citeste despre
modificarea Codului fiscal
Ordinul ANAF nr. 2117/2018 a fost publicat saptamana trecuta in Monitorul Oficial. Acest ordin aproba formularele aplicabile in inspectiile realizate fata de persoanele fizice, care nu si-au declarat veniturile obtinute din diferite tipuri de activitati. Practic, Fiscul a publicat in Monitorul Oficial documentele ce vor fi utilizate pentru verificarea situatiei fiscale personale.
Conform unei modificari de legislatie, operatorii de jocuri de noroc din Romania trebuie sa urmeze cateva reguli noi.
Citeste despe
operatorii de jocuri de noroc
Hotararea Guvernului de a extinde Legea prevenirii, astfel incat sa includa pe lista neregulilor si nerespectarea termenului pentru dotarea firmelor cu case de marcat electronice, a fost publicata luni seara, 10 septembrie, in Monitorul Oficial. Firmele nu vor mai fi amendate direct daca nu au casa de marcat electronica.
ANAF a publicat in data de 10 septembrie doua aplicatii pentru validarea fisierului XML creat de aparatele de marcat electronice fiscale: declaratiile A4200 si A4203. Utilizatorii noilor case de marcat electronice fiscale au obligatia sa transmita catre ANAF lunar, pana la data de 20 a lunii pentru luna anterioara, anumite date din casa de marcat. Fisierele XML ce contin aceste date sunt exportate de pe aparatul de marcat electronic fiscal pe un mediu de stocare extern.
Este posibil ca Guvernul sa adopte in curand, printr-o Ordonanta de Urgenta, un proiect de modificare a legii insolventei, idee sustinuta de ministrul de Finante inca de luna trecuta.
Citeste detalii despre
Legea insolventei
Un proiect legislativ initiat la Senat vine cu propunerea de a se aplica un impozit de 0% in cazul elevilor de peste 16 ani care lucreaza cu contract part-time. In plus, actul mai adauga si un impozit de 5% pentru absolventii de invatamant profesional-dual, incadrati in munca.
Vesti bune pentru pensionarii bucuresteni: pot primi bani pentru ochelari de la Primarie. Primaria Capitalei lanseaza un nou program cu reduceri pentru pensionari. Acum doritorii pot obtine si ochelari de vedere cu costuri reduse.
O decizie a CJUE stabileste ca o masina trebuie sa aiba polita RCA, chiar daca nu este scoasa pe drumurile publice. Astfel, indiferent ca folositi sau nu masina pe care o aveti inmatriculata, incheierea unei polite RCA este OBLIGATORIE.
Citeste detalii despre
RCA
CCR a oferit recent o decizie intr-un dosar in care un Consiliu local a intentionat sa ofere unui cadru didactic un apartament in care sa locuiasca fara a plati chirie. Sa vedem, asadar, daca profesorii sau invatatorii pot obtine o locuinta de la administratia locala cu titlu gratuit.
Cetatenii romani cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani pot primi, la cerere, teren gratuit pentru a-si construi o casa. Acest lucru este stipulat in Legea nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala.
Daca pana acum ati participat la cel putin o licitatie pentru atribuirea contractelor de achizitie publica, atunci stiti ca aveti posibilitatea de a contesta rezultatul. Ei bine, OUG nr. 45/2018 a modificat procedura de contestare si introduce, printre altele, o masura financiara.
Citeste detalii despre
modificarea legislatiei in domeniu
Liviu Dragnea a cerut Inspectiei Judiciare sa constate ca procurorii care au instrumentat dosarele sale au folosit informatii obtinute prin protocolul incheiat de sistemul de justitie si SRI. Daca sesizarea sa este acceptata si se dovedeste faptul ca cele doua condamnari au fost primite in baza protocolului SRI-PICCJ, atunci Liviu Dragnea va fi, cel mai probabil, achitat
Proiectul privind reforma drepturilor de autor a fost votat de eurodeputati, desi acesta este controversat si a starnit numeroase contre intre artisti, editori presa si gigantii online. Reuniti in sedinta plenara la Strasbourg, eurodeputatii au aprobat o noua versiune a textului respins pe 5 iulie, care creaza in special un nou "drept conex" pentru editorii de presa.
Tudorel Toader a cerut sa fie inclus in Uniunea Notarilor Publici, iar admiterea sa face acum obiectul unui dosar penal la Parchetul General.
Citeste detalii despre
dosarul penal al lui Tudorel Toader
Curtea de Justitie a UE a hotarat ca un spital catolic din Germania a incalcat legislatia UE atunci cand au concediat un doctor pentru ca s-a recasatorit. Decizia ar urma sa aiba efecte majore asupra modului in care institutiile catolice isi trateaza staff-ul.
DGAF din cadrul ANAF anunta printr-un comunicat de presa ca toate masinile second-hand sunt luate in vizor de autoritati. Masura anuntata face parte dintr-un program european aplicat la nivelul intregii UE pe care Romania il conduce. Pe langa precizarea privind retinerea si confiscarea masinilor cu probleme, DGAF a oferit si cateva sfaturi celor interesati de cumpararea unei masini noi.