Sinteza Saptamanii: Taieri de salarii pentru 1,2 milioane romani si Dragnea denuntat la CSM
modificari legislativesinteza saptamaniicodul administrativitmimpozitscumpiritaxe
In ultima saptamana au avut loc numeroase modificari legislative, care vizeaza majoritatea cetatenilor. Iata care sunt cele mai importante schimbari:
ITM a facut un anunt important, conform caruia angajatorul poate stabili prin RI, daca angajatii au obligatia de a semna sau nu evidenta zilnica a orelor de munca.
Citeste detalii despre
anuntul ITM
Ca Regulamentul privind prelucrarea datelor cu caracter personal (GDPR) a intrat in vigoare la data de 25 mai nu mai este un secret pentru nimeni, asa ca angajatorii si managerii HR, precum si multe alte entitati care prelucreaza astfel de date, trebuie sa acorde o atentie sporita legislatiei in vigoare.
Citeste detalii despre
GDPR
In urma cu cateva zile, mai exact in data de 10 iulie, angajatorii care au vrut sa foloseasca portalul Reges, adica registrul de evidenta a salariatilor (REVISAL) au intampinat probleme. Iata cum se pot solutiona aceste probleme si ce trebuie sa stie angajatorii sau managerii HR care care trebuie sa transmita date in Revisal.
Citeste detalii despre
erorile din portalul REGES
Guvernul a aprobat majorarea cuantumului subventiilor acordate angajatorilor pentru incadrarea in munca a persoanelor care provin din grupuri vulnerabile, de la 900 de lei, la 2.250 de lei. De asemenea, angajatorii care incheie contracte de ucenicie sau de stagiu primesc si ei subventii de la stat, printr-un proiect de Ordonanta de urgenta care modifica si completeaza trei acte normative din domeniul fortei de munca, dupa cum se arata in comunicatul de presa remis de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale.
Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) a lansat un nou apel de proiecte, cu finantare nerambursabila in valoare totala de 30 de milioane de euro.
Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat, luni, cu o majoritate de 175 de voturi pentru, 33 impotriva si 15 abtineri, proiectul de lege pentru
modificarea Codului administrativ. Dintre cele mai importante modificari fac parte indemnizatiile speciale pentru alesii locali si posibilitatea ca acestia sa detina un PFA.
Citeste aici un top al celor mai importante
modificari ale Codului admnistrativ
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat, miercuri, in cadrul unei emisiuni TV, ca romanii vor scapa de poprirea conturilor in cazul in care au datorii catre stat. Ministrul a precizat ca aceasta masura va veni la pachet cu o serie de alte masuri benefice pentru persoanele fizice.
Vesti bune pentru contribuabili! In sedinta de Guvern de joi, 12 iulie, s-a aprobat prelungirea
termenului de depunere a Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale, pana la data de 31 iulie 2018.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat, miercuri, 11 iulie, Ghidul solicitantului elaborat in baza Hotararii de Guvern (HG) nr.476/2018 pentru modificarea si completarea HG nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economie.
Citeste detalii despre
Ghidul solicitantului
Aproximativ 1,2 milioane de salariati s-au trezit cu salariile diminuate, iar alti 608.781 sunt expusi riscului de diminuare, ca urmare a revolutiei fiscale, potrivit Blocului National Sindical (BNS).
Foarte multi romani se confrunta cu dubla impozitare a veniturilor din strainatate. Iata cum poate fi aceasta evitata in mod legal.
Citeste despre
dubla impozitare a veniturilor din strainatate
Camera Deputatilor a adoptat, in calitate de Camera decizionala,
Legea off shore. Aceasta va impune operatorilor sa plateasca impozite progresive pe venituri suplimentare, 50% din toata productia va trebui tranzactionata pe piata romaneasca, iar sumele obtinute vor fi directionate spre parteneriatele public-private.
Citeste detalii despre
Legea off shore
Propunerea legislativa privind hartuirea stradala a fost votata aproape in unanimitate in plenul Camerei Deputatilor, for decizional. La initiativa deputatei independente Oana Bizgan, propunerea vine in completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, astfel incat hartuirea, hartuirea sexuala si cea psihologica sa fie interzise atat in spatiile publice, cat si in privat.
Senatorii vor ca timbrul arhitecturii - platit de orice investitor odata cu taxa pentru autorizatia de constructie - sa fie eliminat. In acest sens, acestia au depus un proiect de modificare a Legii nr. 35/1994 privind timbrul literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric, al artelor plastice, al arhitecturii si de divertisment.
INM a publicat pe site-ul oficial al institutiei anuntul conform caruia inscrierile in cadrul instistutiei se pot face pana pe 31 iulie. Examenul de admitere in INM se organizeaza in 2018 pentru 300 de auditori de justitie, insa in acelasi timp vor fi oferite si 61 de locuri pentru admiterea directa in magistratura. Pentru ambele examene, termenul limita de inscriere este 31 iulie 2018.
Vesti proaste pentru romani: Comisia Europeana prognozeaza noi mariri de preturi pentru tara noastra.
Citeste detalii despre
noi scumpiri de preturi in Romania
Judecatorul Cristi Danilet, fost membru CSM, a sesizat Inspectia Judiciara si Consiliul Suprem al Magistraturii cu privire la lucrurile semnalate de liderul PSD, Liviu Dragnea, in legatura cu influentarea unui judecator suprem.
Legea privind plata trimestriala a dividendelor a fost publicata in Monitorul Oficial. Societatile infiintate in baza Legii nr. 31/1990 vor putea distribui trimestrial dividende ce provin din profitul exercitiului financiar in curs.