Sinteza Saptamanii: Reguli dure pentru admnistratorii cu firme in insolventa si faliment, alt plafon de scutire TVA si o noua OUG pentru Codul Fiscal
modificari legislativeacte normativecod fiscalougfalimentinsolventadeclarare venituri din strainatateplafonarea dobanzilorimpozite si taxedeclaratii anaffisccontribuabiliformulare anafexecutare silita 2018emiterea notei de lichidarecontributii pensii
Sinteza saptamanii aduce in prim-plan principalele modificari legislative aparute in ultimele zile, dar si cele mai importante dezbateri, propuneri si proiecte care vizeaza societatea romaneasca.
AJFP Dambovita a publicat lista si continutul noutatilor legislative cu incidenta fiscala pentru perioada 8-15 martie 2018.
Citeste aici lista
actelor normative cu incidenta fiscala din 8-15 martie 2018
Conform unei Ordonante adoptate de Guvern, de la 1 august 2018, toate firmele sunt obligate sa foloseasca case de marcat electronice. Pentru companiile mari, casele de marcat cu jurnal electronic vor fi obligatorii de la 1 iunie 2018; termenul final de implementare pentru dotarea tuturor operatorilor economici cu noile aparate de marcat fiind 1 august 2018.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat recent un proiect de hotarare pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publica, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1470/2007.
Licentele software fac parte din patrimoniului oricarei firme, fie ca sunt generale (de tipul Windows), sau specifice diferitelor activitati (de programe de arhitectura, de studiu a pietei, de grafica etc). Expertul Robert Gearba dezbate pe larg tema tratamentuui fiscal al licentelor software.
Se apropie termenul limita pentru modificarea vectorului fiscal de catre entitatile care trec de la 01 ianuarie 2018 de la impozit pe profit la impozitul pe veniturile microintreprinderilor. Prin OUG 79/2017 s-au modificat conditiile care trebuiesc indeplinite de persoanele juridice romane pentru incadrarea in definitia microintreprinderii
Citeste aici despre
conditiile de incadrare in definitia microintreprinderii
La data de 20 martie, s-a publicat in Monitorul Oficial nr. 243/2018, OpANAF nr. 673/2018, prin se aproba modelele si caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, utilizare si pastrare a unor formulare folosite in domeniul colectarii creantelor fiscale.
Presedintele a promulgat Legea care prevede majorarea plafonului de TVA de la 220.000 lei la 300.000 lei. Cresterea este prevazuta in Legea de aprobare a OUG 25 / 2017, promulgata la data de 21 martie, de Presedintele Romaniei.
Potrivit Art. 25 din Codul Fiscal, exista p serie de categorii de cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil.
Cota standard a taxei pe valoare adaugata (TVA) nu se modifica in 2018, ramanand la 19% la fel ca in 2017. De retinut ca legislatia fiscala prevede cote reduse de TVA pentru anumite livrari de bunuri si prestari de servicii.
Calendarul obligatiilor fiscale pentru luna martie prevede zilele de 26 si 30 martie ca fiind termene de depunere sau plati pentru catva categorii speciale de contribuabili.
Un grup format din peste 50 de cadre didactice, economisti si antreprenori preocupati de politicile publice au redactat joi, pe data de 22 martie, o scrisoare deschisa adresata Parlamentului. Contribuabilii implicati atrag atentia asupra proiectului de lege referitor la plafonarea dobanzilor
Termenul pentru plata taxelor si impozitelor locale a fost prelungit. Avand in vedere ca data de 31 martie este sambata (zi nelucratoare), scadenta termenului de plata pentru principalele impozite si taxe locale (impozit pe cladiri, impozit pe teren si impozit asupra mijloacelor de transport etc.) se prelungeste pana pe 2 aprilie 2018, inclusiv.
Obligatiile fiscale pe care legislatia prevede ca trebuie sa le indeplinim pana pe 25 martie le vom indeplini in acest an pana la 26 martie 2018 intrucât ziua de 25 martie este zi nelucratoare.
Conform unui proiect legislativ depus la Senat, Legea societatilor nr. 31/1990 s-ar putea modifica. Acesta propune ca administratorii si actionarii societatilor care au intrat in procedura de insolventa sau faliment sa nu mai poata infiinta alte firme pana la solutionarea juridica a procedurii respective.
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a stabilit recent ca o societate nu poate formula o cerere de executarea silita pentru o alta societate. Mai mult de atat, se mai prevede ca mandatarul nu poate fi nici consilierul juridic, nici avocatul celei din urma persoane juridice. Imediat ce va fi publicata in Monitorul Oficial, masura va deveni obligatorie in toata tara.
Va prezentam un studiu de caz referitor la decizia de incetare a CIM (contractul individual de munca). Subiectul il reprezinta o societate care a updatat baza de date cu scopul de a putea genera diverse documente, iar la decizii, cei de la softul de salarii spun ca nu pot adauga pe langa numarul articolului prin care inceteaza CIM si ceea ce presupune articolul respectiv.
Senatorii au votat ca angajatorii sa emita nota de lichidare in trei zile. Potrivit unui proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003, Codul muncii a fost adoptat luni, 19 martie, de catre senatori.
In data de 22.03.2018, Oficiul European de Statistica Eurostat a publicat un raport conform caruia cea mai ieftina mana de lucru se poate regasi in Romania si Bulgaria. Clasamentul a fost efectuat in urma analizarii datelor din 2017.
Andreea Pipernea, vicepresedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a declarat ca reducerea contributiilor la pensie va afecta actuala generatie si investitiile in economie, in pofida faptului ca in 2018 nu s-a schimbat arhitectura sistemului, inca.
Citeste detalii despre
efectele reducerii contributiilor la pensie
Conform unui nou mecanism de declarare si plata pentru persoanele fizice, cetatenii romani care au castigat venituri in afara tarii, in 2017, au obligatia de a le declara la Fisc pana la cel tarziu 15 iulie 2018.