Autoritatile au lansat lista cu declaratiile fiscale pe care aveti obligatia sa le depuneti la ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) in luna iunie 2019 la termenele prezentate.
Citeste aici are este
termenul pentru depunerea declaratiilor fiscale in luna iunie 2019
Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal ar putea suferi o noua modificare in urmatoarea perioada daca se va aproba o propunere legislativa inregistrata la Senat in data de 31 mai 2019.
Citeste despre
modificarile Codului Fiscal
Noua sefa ANAF, Mirela Calugareanu a declarat, intr-o conferinta de presa, ca a pregatit deja o lista lunga de modificari pe care doreste sa le faca in cadrul institutiei. Printre acestea se numara reducerea numarului de formulare fiscale pentru firme si simplificarea declaratiei unice pentru persoanele fizice.
Legea nr. 30/2019 a stabilit ca administrarea creantelor fiscale se va face in functie de gradul de risc al contribuabililor. Clasele de risc la care sunt incadrate firmele sunt: mic, mediu si ridicat.
Facilitatile oferite angajatilor din domeniul IT au devenit in ultimele zile un fel de mar al discordiei. Focul a fost starnit de declaratia facuta de liderul PNL, Ludovic Orban, sambata, la Medias, intr-o conferinta de presa. El a precizat ca nu i se pare normal ca cei care lucreaza in IT sa fie scutiti de plata impozitului pe venit.
ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) a decis sa-si reduca incasarile din contributiile romanilor la Pilonul II de pensii privat de la de la 0,3% la 0,25%.
Incepand cu data de 1 iunie 2019, angajatorii au la dispozitie
noua versiune REVISAL 6.0.7. Aplicatia poate fi descarcata gratuit de pe site-ul Inspectiei Muncii de catre orice angajator care doreste sa o utilizeze. Este folosita pentru infiintarea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor in format electronic, in conformitate cu prevederile HG 905/2017.
Expunerea tigarilor in magazine, reclamele la tigari din magazine, actiunile de promovare si distribuirea gratuita de mostre de produse din tutun, precum si interzicerea sponsorizarii evenimentelor de catre companiile producatoare de tutun ar putea fi interzise in curand prin lege.
Aceste prevederi sunt incluse intr-un proiect de lege initiat de deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepresedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor.
Citeste despre
eliminarea expunerii si publicitatii produselor din tutun
Alerta contabila! ANAF va introduce un NOU formular fiscal. Pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la rubrica Transparenta decizionala a fost publicat, in data de 06.06.2019, un Proiect de ordin al presedintelui ANAF pentru aprobarea modelului, continutului si instructiunilor de completare ale formularului (085) "Optiune privind aplicarea/incetarea aplicarii prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal".
ANAF a trimis recent scrisori contribuabililor care sunt inregistrati in SPV (Spatiul Privat Virtual). Institutia le reaminteste acestora ca termenul final pentru depunerea Declaratiei unice este in acest an 31 iulie, insa a subliniat faptul ca nu ar trebui sa astepte ultima zi pentru a-si indeplini obligatia fiscala.
Citeste despre
scrisorile ANAF pentru cei inscrisi in SPV
Declaratia unica 2019: formularul a fost actualizat. Ghid complet oferit de ANAF. OPANAF 1437/2019 aduce modificari Declaratiei unice. Actul a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 452 din data de 5 iunie 2019 si priveste modificarea
ANAF a actualizat PDF-ul inteligent necesar pentru generarea Declaratiei 112 - declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate - conform Ordinului comun din 23.05.2019 al ministrului finanţelor publice nr. 2165 , ministrului muncii si justitiei sociale nr. 837 si al ministrului sanatatii nr. 743, valabil incepand cu 1.04.2019.
Proiect de lege adoptat tacit: Jurnalistii ar putea fi scutiti de impozitul pe venit. Proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care prevede scutirea jurnalistilor de la plata impozitului pe venit, a fost adoptat tacit. Actul a fost adoptat de Senat in data de 3 iunie 2019 ca urmare a depasirii termenului de adoptare, potrivit art.75 alin.(2) teza a III-a din Constitutia Romaniei republicata.
In anul 2019 conform prevederilor art. 122 alin. (5) din Codul fiscal si Instructiunilor de completare a declaratiei unice aprobate prin OANAF 49/2019 declaratia unica se putea depune doar prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
Citeste despre
depunerea pe hartie a Declaratiei Unice
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) a pus in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta in care este prevazut ca primarii si viceprimarii sa primeasca indemnizatii speciale la iesirea la pensie.
ATENTIONARE din partea ITM: Transmiterea registrului de evidenta a salariatilor in format electronic NU mai poate fi efectuata pentru anumite fisiere. Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Arad transmite un mesaj important pentru toti contribuabilii, privind transmiterea registrului de evidenta a salariatilor in format electronic. Acesta nu va mai putea fi transmis, incepand cu data de 20 mai, decat pentru fisiere de tip .rvs generate sau validate prin versiunea 6.0.6 a aplicatiei Revisal.
Modificarile legislatiei fiscale din ultima perioada au dus la un nou Ordin care modifica Declaratia Unica si cel mai recent ordin al presedintelui ANAF care reglementa acest lucru. Asadar, in Monitorul Oficial nr. 452, de miercuri, 5 iunie 2019, a fost publicat Ordinul nr. 1437/2019 privind modificarea OPANAF nr. 49/2019 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice".
Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat a publicat, luni – 3 iunie, lista aplicantilor la editia a doua a programului Start-Up Nation admisi de principiu la finantare, precum si lista aplicantilor respinsi la finantare. Lista a fost actualizata astazi, 4 iunie.
Guvernul a aprobat OUG care creeaza cadrul necesar pentru ca institutiile publice sa-si poata onora obligatiile de plata catre persoanele vulnerabile social. Guvernul Romaniei a aprobat pe 30 mai, o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea OUG nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare locala (PNDL).
Agentia Nationala de Administrare Fiscala are, de luni, un nou presedinte, in persoana Mirelei Calugareanu. Aceasta a promis ca institutia pe care o conduce va acorda mai multa atentie prevenirii si combaterii evaziunii fiscale. De asemenea, se urmareste reducerea numarului de formulare pe care contribuabilii trebuie sa le completeze si sa le depuna.
In luna aprilie 2019, castigul salarial mediu nominal bruta fost de 5.105 lei, cu 1,1% mai mare decat in luna martie 2019.
Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, din nou in instanta pentru 163.000 de ha de padure: Un proces pentru retrocedarea a 163.000 de ha de padure care isi are inceputurile in 1991 va fi rejudecat, dupa ce Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor a mers din nou in instanta.
Guvernul Dancila a adoptat luni o OUG prin care reintroduce votul uninominal pentru alegerile locale, aduca vom alege din nou presedintii Consiliilor Judetene separat de membrii Consiliului Judetean.
Autostrada Unirii Principatelor Romane si Autostrada Basarabia fac obiectul unui proiect de lege pe care Senatul l-a adoptat.
Citeste si:
Cum te scapa imunitatea parlamentara de problemele cu legea, desi sfideaza Constitutia. Studiu de caz: Tariceanu
La mijlocul anului trecut relatam faptul ca centrele urbane ale Romaniei au fost luate cu asalt de trotinetele electrice, asadar aratam ca si unii utilizatori ai acestora vor trebui sa cunoasca si sa respecte prevederile Codului rutier. Acum, insa, avem si o sentinta pe care o punem in prim-plan cu privire la modul legal in care putem circula cu trotinetele electrice in Romania.
Codul Administrativ al Romaniei a fost publicat din nou in dezbatere publica de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice pentru a fi aprobat prin Ordonanta de Urgenta de catre Guvernul Romaniei in sedinta de joi, 6 iunie, asa cum PSD a stabilit prin vocea fostului conducator, Liviu Dragnea, in aprilie, iar insasi Viorica Dancila a promis in repetate randuri.
Doua proiecte legislative ajunse deja in Camera Deputatilor modifica noul Cod al muncii prin amendarea drastica a muncii suplimentare neplatite, prin interzicerea multiplelor forme de discriminare, prin amendarea hartuirii psihologice si a comportamentului de tip bullying.
Parlamentul a adoptat o Lege prin care se va infiinta un Registru national automatizat in care vor fi inscrisi violatorii, pedofilii si traficantii de carne vie. La acest sistem vor avea acces si angajatorii, la cerere, care vor dori sa realizeze o verificare amanuntita a trecutului vechilor sau a potentialilor noi angajati.
Registrul National al Registrelor (RNR) este infiintat de MCSI printr-o propunere legislativa menita sa aduca sub aceeasi umbrela virtualizarea tuturor datelor cu privire la persoane, adrese, terenuri, firme si masini.
Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor si pentru modificarea unor acte normative a fost adoptata cu o larga majoritate in aceasta saptamana.
Consiliul Uniunii Europene, cu sustinerea Comisiei Europene, a publicat 5 recomandari adresate Romaniei pentru perioada 2019 - 2020.
Citeste despre
recomandarile oficialilor europeni pentru Romania
Romania nu va mai exporta bustean cu sau fara coaja sau lemn rotund, cherestea si lemn de foc incepand cu anul 2020 pentru o perioada de 10 ani, conform unei initiative legislative care isi croieste rapid drumul prin Parlament. Daca exista o incalcare a acestei prevederi, atunci masa lemnoasa va fi confiscata in totalitate.
Citeste si:
MAE se spala pe maini de dezastrul de la votul din Diaspora si arunca vina pe Iohannis