Directiva Parlamentului European si a Consiliului prin care se instituie obligatia de a proteja denuntatorii din companii sau institutii publice de abuzuri sau represalii a fost adoptata si va fi publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Ordonanta Guvernului nr. 43/1997, republicata se modifica pentru ca toate municipiile din Romania sa aiba sosele de centura sau, cum spun initiatorii, "variante ocolitoare" pana in anul 2027.
Citeste despre obligatia ca fiecare municipiu din Romania sa aiba
sosele de centura sau variante ocolitoare
Incepand de sambata, 12 octombrie 2019, folosirea telefonului si chiar a camerelor de filmat la volan va atrage o amenda de maximum 1160 de lei si 4 puncte de penalizare. In plus, orice alta incalcare a Codului rutier sau a Regulamentului de aplicare a Codului rutier concomitent cu folosirea telefonului va duce la suspendarea permisului pentru o perioada de 30 de zile.
Citeste despre
amenzile pentru folosirea telefoanelor la volan
Uniunea Europeana a infiintat numarul de urgenta 116000 prin care se ofera sprijin juridic, social, administrativ, psihologic si emotional complet gratuit si, mai important, non-stop pentru toti copiii disparuti. Familiile sau minorii care apeleaza acest numar primesc garantat ajutor.
Citeste despre
numarul de urgenta 116000
Legea leasingului a fost votata de Senat. Prin acest act se introduce o serie de avatanje pentru datornici, insa putem considera aceste prevederi ca fiind o revenire la normalitate.
Citeste despre
Legea leasingului
Iata lista completa cu persoanele juridice amendate de ANSPDCP pentru incalcarea GDPR. Informatiile de mai jos vor fi actualizate de fiecare data cand vor aparea noi raportari facute de institutia din Romania responsabila cu vegherea aplicarii corecte a GDPR in tara noastra.
Vezi aici lista completa cu
persoanele juridice amendate de ANSPDCP
Utilizatorii de trotineta electrica se vor supune noilor prevederi care urmeaza a fi incluse in Codul rutier, dupa ce la Senat a aparut un proiect de lege care modifica OUG nr. 195/2002.
Citeste despre
noile reguli pentru utilizatorii de trotineta electrica
Organele fiscale vor stabili din oficiu contributia de asigurari sociale si/sau contributia de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice care nu si-au indeplinit obligatia declararii acestor contributii incepand cu anul fiscal 2018, conform unei proceduri aprobata prin OANAF 2547/2019 publicat in M.Of. nr. 800 din 02 octombrie 2019.
Citeste despre
contributiile sociale stabilite din oficiu
Prin OMFP nr. 2894/2019 publicat in M.Of. nr. 785 din 27 septembrie 2019 au fost aduse modificari si completari Ordinului ministrului finantelor publice nr. 660/2017 privind aprobarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre Ministerul Finantelor Publice/organul fiscal central si persoanele fizice, persoanele juridice si alte entitati fara personalitate juridica.
Citeste despre
noile documente ce pot fi comunicate prin SPV
In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 815 din 8 octombrie 2019 a fost publicata Legea nr. 172/2019 pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Legea nr. 172/2019 va intra in vigoare de la 11 octombrie 2019. Legea are un singur articol care vizeaza modificarea si completarea a doua articole din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Este vorba de modificari aduse TITLULUI VII – Taxa pe valoarea adaugata. In primul rand se aduc schimbari Art. 270. – Livrarea de bunuri, dar si Art. 316. – Inregistrarea persoanelor impozabile in scopuri de TVA.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) reaminteste faptul ca incepand cu data de 16 octombrie 2019 va demara Campania de plata in avans a fermierilor care au depus Cereri unice de plata in anul 2019. Avansul va fi de maximum 70% in cazul platilor directe si de maximum 85% pentru sprijinul acordat in cadrul masurilor de dezvoltare rurala
Citeste despre
Campania de plata in avans a fermierilor
In Monitorul Oficial nr. 794 din 01/10/2019 a fost publicat OMFP nr. 3063/2019 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".
Citeste despre
noul formular 112 - cine depune rectificative pentru lunile iulie si august? Termenul pentru depunerea rectificativelor
In Monitorul Oficial 815 din 8 octombrie 2019 a fost publicata LEGEA 169/2019 pentru modificarea si completarea art. V din Ordonanta Guvernului 17/2015 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si modificarea si completarea unor acte normative. Modificarile legislative aduse de Legea 169/2019 vizeaza si schimbari privind aplicare stampilei.
Citeste despre
modificarile legislative privind aplicarea STAMPILEI
Ministerul Finantelor Publice si ANAF au anuntat recent ca intentioneaza sa angajeze tineri absolventi pe care sa ii pregateasca apoi la Scoala de Fiscalitate.
Citeste despre
angajarile la MFP si ANAF
CNAS (Casa Nationale de Asigurari de Sanatate) va fi obligata sa comunice pacientului asigurat lista cu deconturile efectuate pentru serviciile medicale si medicamentele de care a beneficiat in anul precedent.
Citeste despre
CNAS, obligata sa comunice asiguratilor lista cu deconturile pentru serviciile medicale din anul precedent
Senatul a adoptat proiectul legislativ initiat de senatorul Eugen-Orlando Teodorovici, care prevede scoaterea Directiei Generale a Vamilor din subordinea ANAF si infiintarea unei noi structuri - Autoritatea Vamala Romana - care se va subordona direct MFP.
Citeste despre
scoaterea Directiei Generale a Vamilor din subordinea ANAF
Mai este doar o saptamana pana la lansarea monitorului preturilor la alimente, a anuntat, sambata, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu. Acesta a precizat ca, incepand cu data de 15 octombrie, consumatorii vor putea compara preturile a pentru 30.000 de sortimente, in lanturile de magazine existente in Romania.
Citeste despre
monitorului preturilor la alimente
Camera Consultantilor Fiscali (CCF) organizeaza cursuri de pregatire profesionala pentru consultantii fiscali si consultantii fiscali asistenti in perioada 18 – 20 octombrie 2019, anunta institutia pe site.
Citeste despre
cursurile Camerei Consultantilor Fiscali
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a judecat un recurs in interesul legii prin care arata ca minorii poti fi condamnati sau obligati la a presta munca in folosul comunitatii. Avem, asadar, o noua clarificare a unor prevederi din Codul de procedura penala.
In Monitorul Oficial nr. 808 din 4 octombrie 2019 au fost publicate deciziile prim-ministrului Romaniei, Viorica Dancila, privind schimbarea conducerii Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF).
Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) solicita Guvernului, MFP si ASF sa nu modifice Legea nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA). Motivul il reprezinta aparitia dezechilibrelor grave in piata RCA si tarifele care vor creste accentuat pentru toti detinatorii celor 8,2 milioane de vehicule din Romania, indiferent daca sunt persoane fizice sau juridice, anunta institutia intr-un comunicat.
Legea care reglementeaza activitatea companiilor de ridesharing va intra in vigoare la 1 noiembrie 2019. Acest termen se apropie cu pasi repezi si peste jumatate dintre soferii Uber nu sunt autorizati, anunta reprezentantii aplicatiei.
Compania Daimler, detinatoarea Mercedes-Benz, a anuntat ca proprietarii de automobile apartinand marcii germane vor primi subventii de 3000 de euro pentru instalarea de noi filtre performante si actualizate.
Parlamentul din Italia a votat si a redus numarul de membri din Legislativ. Acestia au anuntat ca se va economisi peste 1 miliard de euro cu aceasta masura.
Citeste si:
Gigantii economiei mondiale in anul 2019 si veniturile lor colosale