Sinteza Saptamanii: Noi reguli pentru firme, ANAF demareaza operatiunea de control Demetra si Guvernul infiinteaza Fondul de Autostrazi, unde asteapta ... donatii
sinteza saptamaniitvacoplata sanatatestampila firme statdepunere situatii financiaretichete de masavouchere vacantaamenzipensie
Va prezentam o sinteza a celor mai importante modificari legislative din toate domeniile de activitate, aparute in ultima saptamana. De asemenea, specialistii nostri va pun la dispozitie analize si materiale informative cu privire la subiectele de interes din plan juridic, economic, social si fiscal.
Camera deputatilor a dat raport de adoptare. Stampila ar putea fi eliminata si in cazul firmelor de stat. Proiectul de lege care stabileste ca firmele de stat sa nu mai aplice stampila pe acte de stare civila, contracte ori alte tipuri de documente oficiale se apropie de adoptare.
In perioada 5-6 aprilie a avut loc reuniunea informala a ministrilor de finante, la Palatul Parlamentului. Impactul mobilitatii pietei muncii asupra finantelor publice, rolul impozitarii in sprijinirea cresterii economice si pregatirea reuniunilor G20 si FMI din aprilie au fost temele de pe agenda celei de-a doua zi, 6 aprilie, a Ecofin-ului Informal de la Bucuresti.
Citeste despre
libertatea de a pleca la munca in strainatate. Cum vor fi afectati romanii
In atentia ONG-urilor! ANAF amana termenul pentru depunerea situatiilor financiare.
Citeste despre
termenul pentru depunerea situatiilor financiare
Noi reguli pentru firmele care emit tichete de masa ori vouchere de vacanta. Ordinul ministrului de Finante Publice pentru aprobarea criteriilor referitoare la autorizarea functionarii unitatilor emitente de bilete de valoare a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 269 din data de 9 aprilie.
ANAF a actualizat, in data de 9.04.2019, PDF-ul inteligent pentru S1002-S1003-S1005 – Situatii financiare anuale la data 31 decembrie 2018 intocmite de catre entitatile al caror exercitiu financiar coincide cu anul calendaristic, prevazute la pct. 1.1 din Anexa nr. 1 la Ordinul ministrului finantelor publice nr. 10/03.01.2019 privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, precum si pentru modificarea si completarea unor reglementari contabile.
Citeste despre
PDF-ul inteligent ANAF
De pe lista cu proiecte de acte normative incluse pe agenda sedintei Guvernului Romaniei din 10 aprilie 2019 face parte si o modificare referitoare la sfera TVA - PROIECT DE HOTARARE pentru modificarea si completarea Titlului VII '' Taxa pe valoarea adaugata'' din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016.
Citeste despre
noutatile privind sfera TVA! Clarificari pentru cota de TVA redusa - EXEMPLE
Operatorii economici care nu respecta obligatia legata de dotarea cu aparate de marcat cu jurnal electronic nu vor mai fi iertati de inspectorii Antifrauda de la 1 mai 2019.
Citeste despre
amenzi pentru nerespectarea dotarii cu aparate de marcat cu jurnal electronic
Zilierii ar putea fi obligati prin lege sa contribuie la pensii (CAS), potrivit unui OUG depus recent. Momentan, aceasta categorie de angajati plateste doar impozit pe venit pentru banii pe care ii incaseaza pe activitate, iar CAS poate fi achitata optional.
Citeste despre
contributia la pensie a zilierilor
Valoarea tichetelor de masa ar putea fi majorata la suma de 20 de lei, potrivit unei propuneri legislative inregistrata in Senat pentru dezbatere. In prezent, valoarea unui tichet este de 15,18 lei.
Inspectorii Antifrauda vor demara la nivel national actiunea ”Demetra” in cadrul careia verifica integral circuitele de comercializare a legumelor si fructelor. Acestia vor controla achizitiile intracomunitare si importurile, transporturile care tranziteaza punctele de trecere a frontierei si retelele de vanzare en-gros si en-detail ale acestor produse.
Citeste despre
Demetra ANAF
Va readucem aminte ca, potrivit art. 34 din Codul muncii - Legea nr. 53/2003, fiecare angajator are obligatia de a infiinta un Registru general de evidenta a salariatilor. Evident, amenzile pentru greselile facute in REVISAL au crescut considerabil!
Citeste despre
REVISAL 2019 - Suspendarea CIM pentru concediu fara plata
Angajatorii trebuie sa fie atenti in perioada urmatoare si sa fie siguri ca nu sunt nereguli in entitatile pe care le conduc. Astfel, Inspectia Muncii va desfasura, in lunile aprilie-mai, o actiune nationala de informare si constientizare cu privire la respectarea legislatiei specifice privind ucenicia la locul de munca, efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior si internshipul.
Va readucem aminte ca angajatorii sunt obligati sa elibereze salariatului sau fostului salariat copii ale documentelor existente in dosarul personal si copii ale paginilor din registrul electronic cu inscrierile referitoare la persoana, impreuna cu un document care sa ateste activitatea pe care acesta a desfasurat-o, pe ce durata, cu ce salariu, cu ce vechime in munca, in meserie si in specialitate.
Citeste despre
spor de 5% pentru vechimea in munca
Drepturi noi pentru copii in Codul penal: Romania va trebui sa transpuna in legislatia nationala Directiva nr. 800/2016 (poate fi consultata integral la finalul articolului) privind garantiile procedurale pentru copiii care sunt persoane suspectate sau acuzate in cadrul procedurilor penale pana la data de 11 iunie 2019.
Citeste despre
noile drepturi pentru copii in Codul penal
Un proiect de OUG care stabilea reintroducerea sistemului de coplata in Sanatate a fost republicat de Minister si acum vine cu precizari specifice.
Citeste despre
coplata in domeniul Sanatatii
Ordinul nr. 38/2019 modifica legislatia cainilor cu stapan: Ordinul nr. 38/2019 al ANSVSA a fost publicat in Monitorul Oficial (poate fi consultat la finalul articolului), asadar legislatia cainilor cu stapan se modifica. Aceasta schimbare era asteptata, intrucat este vorba despre punerea reglementarilor actuale in acord cu o Decizie CCR din 2018.
Citeste despre
Ordinul nr. 38/2019
Procurorul Mircea Negulescu, DNA Ploiesti, a fost exclus din magistratura, conform unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).
Situatie incredibila in Justitia din Romania: O instanta din Vaslui a hotarat ca un politist va trebui sa plateasca daune morale unui hot pe care l-a prins in timpul liber.
Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a trebuit sa decida din nou asupra unei compensatii pentru pasagerii care au asteptat mai bine de trei ore pentru a se imbarca.
Citeste despre
CJUE: Pasagerii, despagubiti daca avionul intarzie trei ore sau mai mult
Consiliul Europei (nu Consiliul UE) sustine intr-un comunicat de presa ca este alarmat de faptul ca acuzatiile aduse lui Kovesi sunt motivate politic si ca "infiintarea SIIJ ar trebui sa fie regandita".
Citeste despre
declaratiie Consiliului Europei privind cazul Kovesi si SIIJ
Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca dispozitiile din Legea privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice care faceau referire la confiscarea mijloacelor de transport cu care s-a realizat transportul lemnelor care nu aveau provenienta legala sunt neconstitutionale.
Citeste despre
confiscarea masinilor care transporta lemn ilegal
Noul statut va asigura noi drepturi pentru politistii locali si le va oferi o protectie mai mare prin stabilirea in mod unitar de reguli, norme si proceduri care sa conduca la profesionalizarea institutiei politiei locale.
Parlamentul vrea un fond special pentru autostrazi. La acest Fond special pentru autostrazi creat de Parlament vor putea contribui persoanel fizice si juridice, pe langa alte alocari.
Camerele video auto sunt o noua situatie avuta in vedere de catre ANSPDCP din cauza GDPR. Protejarea datelor personale implica mai multe aspecte importante. Ce inseamna detinerea unei camere video auto pentru sofer din perspectiva GDPR? Vor avea soferii responsabilitati suplimentare sau trebuie sa se supuna unor noi reguli?