Mii de firme din Romania se confrunta zilnic cu o astfel de situatie: angajatul are o urgenta si foloseste invoirea. Prin acordul partilor, acesta poate folosi o parte din programul agreat de munca pentru a-si rezolva o problema.
Magistratii din cadrul Tribunalului Buzau au hotarat ca sedintele de judecata vor fi suspendate zilnic timp de o ora din cauza nerezolvarii situatiei pensiilor speciale.
In Camera Deputatilor a fost introdusa o noua lege prin care se activeaza autonomia Tinutului Secuiesc. Initiatorii sustin ca asa se poate ajunge la reconciliere romano-maghiara.
Fostul sef al PTF Giurgiu, Ionut Ifrim, a fost condamnat la 6 ani de inchisoare cu executare pentru santaj de catre Tribunalul Bucuresti.
Va raspunde penal angajatorul pentru un accident de munca, chiar si atunci cand serviciul de securitate si sanatate in munca este externalizat?
Companiile care exagereaza cu supravegherea angajatilor risca amenzi uriase in baza GDPR, asa cum a primit si firma Entirely Shipping&Trading SRL. Desi monitorizarea lucratorilor este legala, trebuie respectate unele limite.
Registrul Auto Roman (RAR) transmite informatii esentiale soferilor si le arata cum pot circula permanent in legalitate cu o masina care foloseste GPL sau GNC.
Ministerul Finantelor Publice revine asupra unui proiect mai vechi care priveste nedotarea firmelor cu noile case de marcat cu jurnal electronic. In prezent, operatorii economici care nu respecta aceasta masura legislativa nu sunt direct santionati in urma unui control, ci li se prezinta un plan de conformare. Amenda fiind primita doar daca nu se respecta pasii indicati de ANAF.
Microintreprinderile care in anul 2019 au dedus din impozitul datorat sponsorizari efectuate conform art. 56 din Codul fiscal au obligatia sa depuna Declaratia informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private – Formular 107, pana la data de 27 ianuarie 2020, cu exceptia celor care au iesit din sistem in anul 2019 si a celor care s-au dizolvat cu sau fara lichidare in anul 2019.
Ministerul Muncii si Protectiei sociale a publicat pe site-ul oficial, la rubrica Transparenta decizionala, un Proiect de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Agentia Nationala de Administare Fiscala (ANAF) anunta ca printre facilitatile pe care le ofera SPV-ul (Spatiul Privat Virtual) se numara si eliberarea adeverintei de venit.
In domeniul TVA, cadoul oferit de guvern in preajma Craciunului 2019 este disparitia, incepand cu 1 februarie 2020, a sistemului platii defalcate a taxei pe valoarea adaugata. Ce trebuie sa faca contabilii firmelor care aplica split TVA? Sfatul specialistului Ionut Jinga.
Prin O.A.N.A.F. nr. 3.008/2019 publicat in M.Of. nr. 945 din data de 26.11.2019 au fost aduse modificari si completari procedurii de eliberare a certificatului de atestare fiscala, precum si modelului acestui formular si al cererii de eliberare.
Modificarea legii RCA nr. 132/ 2017 a fost adoptata tacit de catre Senat, la finalul lunii noiembrie, ca urmare a unui avertisment al Comisiei Europene, care arata ca vechea legislatie ar fi incalcat unele prevederi europene. Odata cu noile modificari ar putea aparea mai multe schimbari pentru soferi, dar si pentru companiile de asigurare, mai ales in privinta acordarii despagubirilor directe si a modalitatii in care sunt apoi utilizati banii respectivi pentru repararea daunelor autoturismului.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anuntat, marti – 14 ianuarie, ca vor fi modificate conventiile dintre Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) si banci, scopul fiind acela ca banii sa ajunga cat mai devreme la pensionari.
Institutul National de statistica a stabilit, prin Ordinul 1.827/2019 din 22 noiembrie 2019, pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informatiilor statistice de comert intra-UE cu bunuri in anul 2020.
O societate doreste sa aplice sistemul de facturare electronica. In acest sens, pentru asigurarea autenticitatii/integritatii continutului facturilor, este necesar ca facturile emise in softul contabil si transmise catre clienti prin e-mail, in format PDF, sa poarte semnatura electronica? Care sunt modalitatile concrete pe care le poate aplica societatea pentru a respecta conditiile mentionate la pct. 98 din Normele Metodologice de aplicare a art. 319 din Codul Fiscal ?
In analiza de mai jos, vom vedea care sunt noile conturi de trezorerie pentru plata contributiilor salariale.
Folosirea autoturismului de serviciu pentru naveta de catre salariat constituie avantaj in natura acordat de catre societate? Naveta decontata unui salariat este mentionata in ROI, nu este in CCM/CIM - este suficient pentru considerarea cheltuielilor deductibile la nivelul celor 5% din cheltuieli cu salariile? Iata intrebarile la care va raspunde specialistul nostru in cele ce urmeaza.
Camera Deputatilor a votat ieri – 18 decembrie – proiectul de Lege privind modificarea Legii Societatilor nr. 31/1990, care presupune debirocratizarea infintarii de noi firme.