Sinteza Saptamanii: Modificari la Codul fiscal si Codul muncii, dar si pentru organizarea zilelor libere de peste an
sinteza saptamaniicodul munciizile libere
Va prezentam o sinteza a celor mai importante modificari legislative din toate domeniile de activitate, aparute in ultima saptamana. De asemenea, specialistii nostri va pun la dispozitie analize si materiale informative cu privire la subiectele de interes din plan juridic, economic, social si fiscal.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat, luni, pe site-ul institutiei
un proiect de Ordin pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3610/2016 privind organizarea activitatii de administrare a contribuabililor mijlocii.
Citeste despre
organizarea activitatii de administrare a contribuabililor mijlocii
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat o informare privind efectuarea de sponsorizari de catre microintreprinderi pentru sustinerea entitatilor nonprofit, precizand limita valorii pana la care aceste sume se pot scadea din impozitul pe venitul microintreprinderilor.
Mai multi senatori au initiat o Propunere legislativa privind modificarea si completarea Art.291 alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal. Proiectul a fost inregistrat la Senat pentru dezbatere. Proiectul prevede reducerea TVA a lemnului de foc de la 19%, la 9%.
Guvernul a gasit solutia cea mai buna pentru a nu depasi deficitul bugetar suprasolicitat si asa de cresterile pensiilor si ale salariilor: taierea fondurilor pentru nou-nascuti prevazute prin Legea educatiei nationale nr. 1/2011, potrivit unei Ordonante de Urgenta privind prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea unor acte normative.
Camera Consultantilor Fiscali (CCF) a publicat lista candidatilor admisi la examenul de consultant fiscal si la cel de consultant fiscal asistent, sustinute duminica, 4 noiembrie 2018.
Romania a primit, joi, o scrisoare de punere in intarziere pentru aplicarea unui mecanism de plata defalcata a TVA de la Comisia Europeana, in care ii solicita tarii noastre sa puna capat acestui mecanism, potrivit unui comunicat de presa al Executivului comunitar, citat de Agerpres.
Citeste despre
plata defalcata TVA
Mostenitorii unui salariat care a decedat pot solicita angajatorului privat sau public banii pentru concediul anual neefectuat de defunct, potrivit unei decizii a Curtii de Justitie a Uniunii Europene.
Guvernul este obligat sa decida din timp
zile libere>
zilele libere conexe de peste an, ceea ce va impiedica stabilirea ad-hoc de
zile libere>
punti intre o sarbatoare legala cu zi nelucratoare si week-end, asa cum s-a intamplat de cateva ori in ultima perioada.
Citeste despre
programarea zilelor libere
Atat de des discutata problema a majorarii salariului minim pe economie este din nou pe lista de prioritati a Guvernului, ministrul Municii anuntand ca Executivul va da o Ordonanta de Urgenta in urmatoarea sedinta, pentru modificarea Codului Muncii in acest sens.
Romanii au castigat, in medie, mai mult in luna septembrie a acestui an, comparativ cu luna august. Astfel, datele publicate, miercuri, de Institutul National de Statistica arata ca salariul mediu nominal net a fost de 2.688 lei in luna septembrie, in crestere cu 0,7 procente (+19 lei) fata de august, aceeasi crestere procentuala fiind inregistrata si in cazul castigului mediu brut, care a ajuns la 4.482 lei.
Comisia Europeana a decis, in data de 8 noiembrie 2018, respingerea cererii de derogare in vederea aplicarii mecanismului de plata defalcata a TVA inaintata de Romania. Prin aceasta actiune, autoritatile europene isi manifesta ingrijorarea referitore la nerespectarea principiului proportionalitatii si compatibilitatii cu Tratatul de Aderare considerand acest mecanism ca fiind contrar atat prevederilor Directivei Europene de TVA cat si libertatii furnizarii de servicii.
Pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, la rublica Transparenta decizionala a fost publicat un Proiect de ordin care aduce clarificari privind cota redusa pentru servicii de restaurant si catering
Citeste despre
cota redusa pentru unele servicii
Popularul program "Prima Masina", recunoscut pentru intentia de a stimula cumpararea de autovehicule noi, ar putea suferi modificari serioase, potrivit unui proiect OUG publicat pe site-ul Ministerului de Finante Publice in dezbatere publica.
Ministerul Turismului a publicat in dezbatere publica forma finala a Legii turismului, document ce aduce noi obligatii pentru firmele care activeaza in acest domeniu. Este important de retinut ca autoritatile au liber de acum in ceea ce priveste controlul de tip “mystery guest”, adice cel sub acoperire.
Citeste despre
Legea turismului
Microintreprinderile care efectueaza sponsorizari, potrivit Legii nr. 32/1994, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective, potrivit unui anunt facut de specialistii DGRFP Brasov.
Pe lista de modificari a Codului Fiscal se afla si modul de impozitare pentru firmele care au acelasi actionar majoritar. MFP-ul se afla acum in plin proces de schimbare a Codului Fiscal si a procedurilor fiscale.
Autoritatile romane au decis ca angajatorii sa nu mai fie obligati sa ofere salariu mediu pe economie strainilor care doresc sa prelungeasca sederea in Romania. Prin aceasta masura se doreste reducerea deficitului fortei de munca si stimularea lucratorilor straini pe piata interna.
Ministerul Justitiei a publicat un proiect de act normativ prin care se stabileste ca functia de executor judecatoresc va putea fi obtinuta numai in urma unui examen.
Citeste despre
Legea privind organizarea si exercitarea profesiei de executor judecatoresc
Viza de flotant nu va mai putea fi obtinuta de mai multe persoane care declara ca locuiesc la aceeasi adresa, de acum incolo luandu-se in calcul spatiul locuintei.
Debirocratizarea devine o prioritate pentru alesii poporului, astfel ca angajatii institutiilor care au program cu publicul si nu folosesc e-mailul (comunicarea electronica) vor trebui sa stea la birou pana la ora 20.
Pretul pentru benzina si motorina a crescut considerabil in doar un an pentru consumatorii romani, in timp ce la nivel european preturile au ramas aproximativ la acelasi nivel.
Citeste despre
pretul carburantilor
CJUE, despre statutul persoanei fizice care vinde bunuri pe internet: Poate fi considerata comerciant persoana fizica vanzatoare de mai multe bunuri pe internet? Iata raspunsul CJUE.
Peste 10.000 de preoti din Grecia isi pierd statutul de functionari publici si, automat, plata din bani publici.
Initiativa unui europarlamentar roman prin care averile obtinute in mod ilicit si scoase in afara UE vor fi recuperate a fost adoptata de Parlamentul European.
Care sunt drepturile si obligatiile persoanelor aflate in procesul penal? Iata tot ce trebuie sa stiti despre acest subiect.
Citeste si:
Un adevar cutremurator despre statul social