Sinteza Saptamanii: Guvernul s-a razgandit in privinta Legilor Justitiei, Kovesi e la doar un pas de sefia PE si noi detalii despre repatrierea aurului
sefia parchetului europeanamenzi 2019concediu ingrijire copil 2019repatriere aur psd
Va prezentam o sinteza a celor mai importante modificari legislative din toate domeniile de activitate, aparute in ultima saptamana. De asemenea, specialistii nostri va pun la dispozitie analize si materiale informative cu privire la subiectele de interes din plan juridic, economic, social si fiscal.
Ajutorul de deces se acorda si in 2019. Iata ce acte trebuie sa completezi pentru a obtine banii de la stat care pot reprezenta un real ajutor.
Citeste despre
obtinerea ajutorului de deces 2019
Jandarmeria Romana spune ca interventia in forta din 10 august a respectat prevederile internationale: "Va asigur ca Jandarmeria Romana a actionat legal si conform procedurilor de interventie aplicabile la nivel european. (...) Deja actiuni de protest se desfasoara in tara noastra de aproximativ 700 de zile, iar jandarmii au asigurat conditiile de exprimare a acestui drept constitutional in toate aceste situatii. Si as dori sa nu amestec exprimarea pasnica, de buna credinta, cu manifestarile de natura a afecta ordinea publica, proprietatea publica si privata, precum si drepturile celorlalti cetateni", a spus Ionut Sindile, inspectorul general al Jandarmeriei Romane.
Citeste despre
protestele din 10 august
OUG nr. 7/2019 a starnit o miscare ampla de protest a magistratilor, asadar Directia de Investigarea a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a hotarat suspendarea activitatii.
Tudorel Toader a anuntat abrogarea unui articol din OUG 7/2019, dupa presiunile magistratilor din toata tara.
Citeste despre
modificarea OUG7/2019
Judecatorul Cristi Danilet a oferit o explicatie ampla pentru OUG 7/2019 si arata printr-un mesaj publicat pe propria pagina de Facebook de ce e atat de important acest act normativ pentru sistemul de justitie romanesc. Magistratul a ales sa ofere cele mai simple si intr-acelasi cuprinzatoare detalii despre OUG 7/2019.
Asadar, iata
OUG 7 explicata pe intelesul tuturor, conform judecatorului, fost membru al CSM.
Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, i-a cerut lui Victor Ciorbea sesizarea CCR privind legile justitiei si a oferit aproape 20 de pagini de argumente pentru care acest lucru ar trebui realizat cat mai repede.
Citeste despre
legile justitiei
O noua directiva a UE stabileste ca parintii pot obtine concediul de ingrijire a copilului pana la varsta de 12 ani. Blocul comunitar urmareste obtinerea unui echilibru mai bun intre viata profesionala si cea de familie. Ministerul Muncii a anuntat ca un acord politic in privinta acestei noi directive a fost deja obtinut.
Citeste despre
concediul de ingrijire a copilului 2019
Tribunalul UE anuleaza decizia Comisiei prin care cluburile de fotbal beneficiaza de un regim fiscal favorabil. Toate cluburile sportive profesioniste spaniole au fost obligate sa se transforme in societati sportive pe actiuni (denumite in continuare „SAS”) printr-o lege din anul 1990, pentru a se incuraja o gestionare mai responsabila a activitatii lor. Era insa prevazuta o exceptie: cluburile sportive profesioniste care inregistrasera un rezultat pozitiv in anii anteriori adoptarii legii puteau continua sa isi desfasoare activitatea sub forma de cluburi sportive.
Citeste despre
regimul fiscal favorabil al cluburilor de fotbal
Arborarea de catre institutiile de stat de drapele neaprobate de lege va fi amendata cu pana la 10.000 de lei.
Citeste despre
amenda pentru arborarea ilegala de drapele
Stim deja ca Laura Codruta Kovesi, fosta sefa a DNA, a obtinut cele mai multe voturi in cele doua Comisii ale Parlamentului European, CONT si LIBE, pentru a fi primul conducator al EPPO. Asadar, ce urmeaza? Iata pasii pe care trebuie sa ii mai parcurga procurorul roman.
Citeste despre
sefia Parchetului European
Peste 800 de procurori au semnat lista prin care se delimiteaza de Asociatia Magistratilor si de Asociatia Procurorilor din Romania, dupa ce s-au prezentat la negocieri cu Guvernul si au spus ca reprezinta vointa magistratilor din toata tara.
Citeste despre
delimitarea procurorilor de cele doua asociatii care au negociat cu Guvernul
Adunarea Generala a judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti a decis miercuri ca toate dosarele aflate pe rolul acestei instante, cu exceptia cauzelor urgente, sa fie amanate.
Citeste despre
amanarea dosarelor la Tribunalul Bucuresti
Proiectul PSD de aducere a aurului in tara incalca TFUE si este "infantil": "Ineptia" de proiect de lege depus de Liviu Dragnea si Serban Nicolae si care obliga Banca Nationala sa pastreze in tara 95% din rezervele de aur pe care le detine nu poate fi adoptat pentru ca incalca Constitutia, spune senatorul PNL Florin Citu.
O investigatie realizata de Recorder scotea la iveala faptul ca un preot a reusit sa obtina sute de contracte in doar cateva luni prin PNDL, desi firma pe care o conduce are 0 angajati, 0 venit si 0 cheltuieli.
Despre majorarea salariilor din constructii se tot discuta inca de la 1 ianuarie 2019, iar OUG 114/2018 a adus tot felul de facilitati pentru cei din domeniul constructiilor. Iata ce efecte va avea acest acto normativ pentru lucratorii acestui domeniu.
Citeste despre
OUG 114 in constructii
Acordarea concediului de odihna este reglementata in Legea 53/2003 Codul muncii la Capitolul III - Concediile, Sectiunea I - Concediul de odihna anual si alte concedii ale salariatilor. Va readucem aminte ca la art. 148 din Codul muncii se prevede ca efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale, iar programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
Citeste despre
acordarea concediului de odihna
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar in domeniul constructiilor, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2019. Totusi, unii angajatori ar putea ignora aceste prevederi, motiv pentru care va prezentam o analiza a consecintelor acestei fapte.
Citeste despre
incalcarea obligatiei de modificare a salariului minim in constructii
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat calendarul obligatiilor fiscale pe luna martie 2019. Primul termen de depunere a unor declaratii este joi, 7 martie 2019.
Citeste despre
calendarul obligatiilor fiscale pe luna martie 2019
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a pus in dezbatere publica Proiectul de Ordin al presedintelui ANAF pentru completarea Anexei la OPANAF nr. 1.612/2018 pentru aprobarea Nomenclatorului obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic. In Proiectul de Ordin al presedintelui ANAF, Anexa la OPANAF nr. 1.612/2018 pentru aprobarea Nomenclatorului obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic, publicat in M. Of. al Romaniei, Partea I, nr. 544 din 29 iunie 2018, cu modificarile ulterioare, se completeaza cu doua noi pozitii, tinand cont de modificarile introduse de OUG 114/2019.
Citeste despre
platile in contul unic
Deputatii au decis: ANAF se reorganizeaza! Vamile trec in subordinea MFP. Agentia Nationala de Administrare Fiscala va fi reorganizata, potrivit unui Proiect de lege adoptat in sedinta de miercuri, 27 februarie 2019, de Camera deputatilor, care este for decizional in acest caz.
Citeste despre
organizarea vamilor
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat luni, 25 februarie, ca a fost demarata procedura de inspectie fiscala pentru 80 de contribuabili, in cadrul operatiunii Iceberg.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a pus in dezbatere publica un Proiect de Ordin pentru modificarea OPANAF nr. 4156/2017 pentru aprobarea informatiilor continute in registrul national de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate in judete si in sectoarele municipiului Bucuresti, precum si metodologia si procedura de inregistrare a acestora.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a venit in intampinarea contribuabililor persoane fizice care inca mai au intrebari privind inrolarea in Spatiul Privat Virtual (SPV) sau care intampina probleme atunci cand incearca sa completeze formularul . Reprezentantii ANAF au realizat un clip VIDEO pe care l-au postat pe pagina lor de Facebook si pe care il punem si noi aici, menit sa ofere raspuns acestor intrebari.
Citeste despre
Spatiul Privat Virtual (SPV)
Incepem primavara cu o veste buna pentru contribuabilii cu datorii la stat! Persoanele fizice care au datorii la stat nu isi vor mai gasi numele pe listele publicate pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, conform unui proiect pus in dezbatere publica de Agentie.
Citeste despre
datoriile la stat
Comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat luni, 25.02.2019, tarifele reglementate de energie electrica pentru clientii finali casnici. Acestea urmeaza sa se aplice incepand cu data de 1 martie 2019.