Sinteza Saptamanii: Cota de 5% TVA, modificari la legislatia muncii si noi reguli pentru firmele si companiile private
tvacodul munciivouchere vacanta 2019legislatia munciimediul privatguvern
Va prezentam o sinteza a celor mai importante modificari legislative din toate domeniile de activitate, aparute in ultima saptamana. De asemenea, specialistii nostri va pun la dispozitie analize si materiale informative cu privire la subiectele de interes din plan juridic, economic, social si fiscal.
Va propunem o dezbatere interesanta despre un aspect foarte des intalnit pe piata muncii. Ce se intampla in cazul in care angajatorul isi schimba denumirea? Se va face act aditional la CIM? Cand se va transmite in Revisal?
Citeste despre
legislatia muncii
Care au fost cele mai controversate modificari din Legislatia muncii in 2018? Dar cele mai proaste schimbari legislative ale anului 2018? Care sunt cele mai asteptate noutati pentru 2019? Va prezentam mai jos un articol din seria "Codul Muncii in 2018", cu o trecere in revista a momentelor importante realizata de Andrei Savescu, jurist, managing partner la Savescu&Asociatii si coordonator al Juridice.ro
Legea pensiilor a fost amanata din nou si de abia saptamana viitoare va fi aprobata de Guvern, dupa care trebuie sa fie promulgata de presedintele tarii, Klaus Iohannis. "Se va intampla exact ce am promis in Programul de Guvernare, cu majorarea punctului de pensie, la 1.265 de lei in anul 2019, a declarat ministrul Muncii, Marius Budai.
Daca anul 2018 a fost unul plin din punct de vedere al modificarilor fiscale, cu introducerea unor noi Declaratii (Declaratia Unica), cu reducerea cotei de TVA pentru mai multe domenii HoReCa, cu intorducerea casei de marcat cu jurnal electronic fiscal s.a.m.d, se pare ca nici anul 2019 nu va fi unul mai relaxat.
Ministerul Finantelor Publice a pus in dezbatere publica un nou
proiect de Ordin privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice.
Citeste despre
intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale
Deputatii au votat, miercuri, intr-o majoritate cavarsitoare (de peste 99%), suplimentarea activitatilor turistice pentru care se aplica reducerea cotei TVA la 5%. Asadar,
legea adoptata in Guvern prevede aplicarea cotei reduse de TVA si pentru transportul de persoane cu trenurile sau vehiculele istorice cu tractiune cu aburi pe linii inguste, telecabine sau teleski in scop turistic sau de agrement.
Citeste despre
cota TVA de 5%
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat, miercuri, ca in Parlament se discuta posibilitatea ca, incepand din 2019, firmele sa fie impartite in 3 categorii: A, B si C. Ministrul Finantelor a mai anuntat ca, deocamdata, se cauta un temei legal, pentru a imparti firmele in trei categorii, A, B si C”, masura urmand sa fie adoptata pana la finalul acestui an, pentru ca incepand de anul viitor sa intre deja in vigoare.
Guvernul a aprobat Hotararea privind
majorarea salariului minim brut, de la 1 ianuarie 2019, de la 1.900 de lei, la 2.080 de lei, iar pentru angajatii pe functii pentru care sunt necesare studii superioare si care au cel putin un an vechime, salariul minim brut a fost stabilit, asa cum se anuntase anterior, la 2.350 de lei.
Livrare de alimente ori serviciu de restaurant sau catering? Instructiunile de aplicare a cotelor de TVA au fost publicate si aduc clarificari importante
Firmele care inchiriaza proprietati sau prestatorii de servicii pe baza de abonament, asa cum sunt telecomunicatiile (telefonie, internet, televiziune), utilitatile publice, publicatiile electronice si altele, vor fi afectate de o decizie recenta pe care a luat-o CJUE (Curtea de Justitie a Uniunii Europene). S-ar putea ca sumele pe care le incaseaza aceste categorii de companii pentru incetarea contractelor de catre clienti sau din motive imputabile acestora inainte de expirarea perioadei minime de contractare sa fie supuse TVA de acum incolo. Efectele negative nu vor intarzia sa apara imediat ce decizia va intra in vigoare. Este important de mentionat ca impactul va fi resimtit atat asupra persoanelor juridice, cat si asupra persoanelor fizice care vor fi nevoite sa scoate mai multi bani din buzuar.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a prelungit perioada de subscriere pentru titlurile de stat CENTENAR cu inca o saptamana. Gratie interesului crescut al investitorilor, romanii mai pot cumpara titluri de stat pana la data de 21 decembrie.
Persoanele care obtin venituri, altele decat cele din salarii, isi vor putea pastra calitatea de asigurat si dreptul la pachetul de baza pana la data de 15 martie 2019, potrivit unui anunt facut joi de Viorica Dancila. Premierul Romaniei a anuntat ca Guvernul va adopta o hotarare in acest sens.
Motiune de cenzura depusa impotriva Guvernului Dancila: PNL, USR si PMP au depus, vineri, la Parlament, motiunea de cenzura impotriva Executivului condus de Viorica Dancila. Semnatarii motiunii de cenzura ara ca actul "nu este numai impotriva unui prim-ministru extrem de slab, cu grave carente de pregatire profesionala, total inadecvat unei asemenea functii, ales pentru ca ar fi, chipurile, ”neconflictual”. Motiunea de cenzura este depusa impotriva intregului Guvern, care arata de la o zi la alta tot mai obez, cu 27 de ministere, peste 150 de secretari de stat si peste 90 de subsecretari de stat, cu totii platiti regeste pentru lipsa totala de performante.
Angajatii statului primesc si in 2019 bani pentru vacanta: Voucherele de vacanta in valoare de 1450 lei vor fi acordate bugetarilor si anul viitor.
Curtea de Justitie a Uniunii Europene a aratat printr-o decizie recenta ca Regatul Unit al Marii Britanii poate oricand sa opreasca procesul de iesire din UE, fara a cere acordul sau aprobarea blocului comunitar.
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) isi manifesta ingrijorarea privind propunerile Executivului referitoare la bugetul de stat si la bugetul asigurarilor sociale pentru anul 2019, in conditiile in care acestea nu au fost supuse dezbaterii publice in luna octombrie 2018.
Citeste despre
opiniile reprezentantilor AOAR
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a remis, luni, un comunicat de presa in care explica modalitatile in care vor fi acordate bonificatiile persoanelor fizice care isi achita datoriile fiscale pana pe data de 15 decembrie, inclusiv, desi data de 15 pica anul acesta intr-o zi de sambata.
Citeste despre
bonificatiile la plata datoriilor fiscale
Daca pana acum era doar un proiect, joi, 13 decembrie, Ministerul Muncii a dat vestea cea buna pentru angajatii din sistemul public: in mod oficial, zilele de 24 si 31 decembrie vor fi
zile libere, astfel incat acestea sa faca legatura intre zilele de sarbatori legale si weekend
Judecatorul Cristi Danilet, actualmente la Tribunalul Cluj, fost membru CSM si actual formator la INM a raspuns intrebarilor E-Juridic. Iata ce spune reputatul magistrat despre modificarile Codurilor Penale prin OUG, MCV, Referendumul privind schimbarea notiunii de familie din Constitutie, legalizarea etnobotanicelor si programul de Educatie Juridica.
Citeste
aici interviul cu judecatorul Cristi Danilet
Hotarare CGMB: Elevii vor circula gratuit cu transportul in comun: Consiliul General al Municipiului Bucuresti a hotarat miercuri ca toti elevii vor circula cu transportul in comun gratuit.
Modificarile aduse Codului Fiscal intrate deja in vigoare privind procedura de inventariere a patrimoniului introduc amenzi de pana la 5.000 de lei!
Sedinta CExN a PSD s-a incheiat luni in jur de ora 18, unde conducerea PSD a hotarat ca modificarile la Codul penal si Codul de procedura penala sa fie adoptate rapid prin OUG.
In anul 2013, Ministero della Salute (Ministerul Sanatatii, Italia – denumit in continuare "ministerul") a admis cererea domnului Hannes Preindl, resortisant italian, de recunoastere a titlului "Doktor der Zahnheilkunde" pentru exercitarea profesiei de medic dentist in Italia. Acest titlu i-a fost eliberat de Universitatea de Medicina din Innsbruck (Austria).