Sindicatele din ANAF se opun reorganizarii propuse de PNL. Peste 2.000 de persoane risca sa isi piarda slujba
anaflocuri de muncacolectari bugetarefiscalitateministrul finantelor publicesindicat
Sindicatelor din Administratia Fiscala (FSAF) "Solidaritatea" se opune strategiei de reorganizare a institutiei, care a fost propusa saptamana aceasta de ministrul Finantelor Publice, Florin Citu. Sindicalistii spun ca masurile propuse de Citu, respectiv concedierea a peste 2.000 de angajati ai ANAF, nu vor creste eficienta institutiei, ci vor avea efecte total contrare.
150 de posturi din conducerea ANAF si alte aproximativ 2.000 de posturi din structura institutiei vor fi eliminate in viitorul aproapiat, a anuntat Florin Citu. Masura face parte din strategia liberalilor de a eficientiza Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), prin informatizare.
Astfel, personalul va fi inlocuit cu software inteligente, care vor face munca robotizata, in locul angajatilor. In acelasi timp, Citu a anuntat ca, in cadrul ANAF, se va forma un nou departament, unul de statistica. "In ANAF apare un departament la care tin foarte mult, un departament de statistica, care este ceva pe care cam toate tarile le au. Acolo se va face, de fapt, analiza de risc", a spus Citu.
Mai mult decat atat, Citu are si un termen pana la care vrea ca ANAF-ul sa fie digitalizat. Vorbim despre jumatatea anului.
Sindicatele se opun si spun ca personalul este deja insuficient si suprasolicitat
Sindicatele avertizeaza ca, daca aceste concedieri vor fi puse in aplicare, colectarea veniturilor bugetare va avea de suferit.
"Atragem atentia tuturor factorilor de decizie ca actuala intentie a guvernantilor de reorganizare a ANAF prin reducerea de posturi creeaza o stare generala de nemultumire a personalului din sistem, acutizata in timp de aceasta permanenta reorganizare a ANAF, subiect preluat de fiecare partid politic ajuns la guvernare. Aceasta stare generala de nemultumire si stres in randurile salariatilor are un efect contrar celui urmarit de catre guvern, si anume un efect negativ in colectarea veniturilor bugetare", se precizeaza in comunicatul Federatiei Sindicatelor din Administratia Fiscala "Solidaritatea".
Sindicalistii nu cred in deviza conform careia institutia urmeaza sa se digitalizeze si informatizeze si spun ca acesta este doar un pretext, unul care i-a mai amagit si in trecut.
"Taierea posturilor din ANAF se vrea a fi realizata sub pretextul informatizarii si modernizarii acestei institutii. Paradoxal, 'informatizarea' ANAF incepe cu reducerea de posturi, aspect similar cu anul 2013, cand, sub acelasi pretext, modernizarea ANAF si desfiintarea Garzii Financiare, un numar semnificativ de inspectori fiscali cu vechime si experienta au fost eliminati din sistem. Locurile astfel vacantate prin reorganizarea ANAF nu au fost de un real folos in modernizarea institutiei, chiar contrar, locurile vacante au fost ocupate in anii urmatori prin transfer de la alte institutii (functionari publici fara experienta in sistemul fiscal)", se precizeaza in comunicatul FSAS.
Citeste si:
Cum a ajuns Romania fara bani de pensii
In cele din urma, sindicalistii recomanda Ministerului Finantelor ca, inainte de a face concedierile despre care se vorbeste, sa finalizeze digitalizarea si informatizarea institutiei, iar abia apoi sa inceapa sa renunte la anumiti angajati.
"FSAF 'Solidaritatea' recomanda ministrului Finantelor Publice - dl. Florin Citu, finalizarea procesului de informatizare al institutiei publice in cauza, iar ulterior, in baza unei analize aprofundate si cu consultarea partenerilor sociali, corelarea activitatilor digitalizate cu numarul optim de personal", se precizeaza in comunicatul FSAF "Solidaritatea".