Sindicalistii Metrorex nu mai fac greva. Conducerea le majoreaza salariile cu 20%, in loc de 42%
greva metrougreva metrorexanulare greva metrouanulare greva metrorex
Sindicatele de la metrou au acceptat, astazi, o marire salariala de 20% si semnarea Contractului Colectiv de Munca 2018 - 2019.
Metrorex a anuntat ca, astazi, a fost incheiat Contractul Colectiv de Munca (2018-2019) intre administratia Metrorex si partenerul social Unitatea-Sindicatul Liber din Metrou (USLM).
Astfel, conflictul de munca a fost stins, partile convenind o marire salariala de 20%.
Citeste si:
Corpul de Control al Ministrului Transporturilor a constatat deficiente in implementarea metroului din Drumul Taberei
Noul Contract Colectiv de Munca urmeaza sa fie inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca, pe 5 decembrie 2018 pentru a intra in vigoare.
Anterior, sindicalistii solicitasera marirea salariilor cu 42%.
Potrivit ministrului Transporturilor, Lucian Sova, Metrorex are 4.528 de angajati, care beneficiaza de salarii de 7.300 de lei, pentru personalul tehnic; 8.000 de lei, pentru mecanici, si 5.300 de lei, pentru cei care lucreaza noaptea, precum si de alte beneficii: tichete de masa de 12 lei pe zi, decontarea a 75% din valoarea biletelor de odihna, decontarea a 50% din costul abonamentelor pe calea ferata, decontarea de 99% la un hotel din Busteni care este al sindicatului, permise CFR.
Intr-o analiza intitulata "Santaj prin incompetenta", Iancu Guda, presedinte AAFBR, a trecut in revista performantele Metrorex, in comparatie cu cele ale companiilor similare din Budapesta, Praga si Varsovia.
Conform analizei, eliminand subventiile primite de la stat, Metrorex inregistreaza pierderi de 55% din cifra de afaceri (358 milioane de lei, aproximativ 77 de milioane de euro), in timp ce firmele similare din regiune obtin un profit mediu de 11%: Budapesta (+16%), Praga (10%), Varsovia (5%).
De asemenea, Metrorex inregistreaza 63 de angajati la fiecare kilometru de metrou, cu 20% peste media din capitalele analizate ca si referinta (51,41) si de 3 ori mai mult decat Budapesta (care inregistreaza 20,21 angajati/km metrou).
In acelasi timp, salariul mediu net/angajat la Metrorex este de 1.144 de euro/luna (7.555 de lei brut), de doua ori peste media nationala si cel mai mare din regiune.
Media salariului net/angajat la firmele care administreaza reteaua de metrou din capitalele de referinta este de 1.040 de euro/luna, cu +9% sub media inregistrata la Metrorex si doar cu +38% peste media nationala din tara respectiva.
Deci, salariul mediu net din orasele de referinta utilizate pentru comparatie (Budapesta, Praga si Varsovia) este 756 de euro/angajat, cu 31% peste media din Bucuresti, angajatii Metrorex castiga cu 9% peste angajatii de la companiile similare din aceste capitale.
In ceea ce priveste productivitatea angajatilor, Metrorex inregistreaza o cifra de afaceri/angajat de 31,6 K euro/an, de aproape trei ori sub media din capitalele de referinta (87,3 K euro/angajat/an) si de 6 ori sub media inregistrata de angajatii retelei de metrou din Budapesta.
Totodata, viteza medie inregistrata de trenurile Metrorex este de 22,5 km/ora, mult sub media capitalelor de refeinta (31 km/ora). Aceasta este cauzata de investitiile modeste in reteau de metrou, in conditiile in care majoritatea trenurilor sunt vechi.