Simulare de cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, interes de putine grade pe scara Google
cutremur 2018simulare cutremurromania serbialiga natiunilor
Pe 1 noiembrie 2015, dis-de-dimineata, ecranul televizorului s-a umplut de o drama cumplita, petrecuta in seara zilei precedente: incendiul din clubul Colectiv.
In aceasta luna, se implinesc 3 ani de la nenorocirea care a facut scrum aproape 70 de vieti, a ranit grav alte 186 si a prabusit un guvern care parea de neclintit.
Sambata asta, ecranul s-a umplut de… Seism 2018, din fericire, doar un exercitiu, desi probabil ca multi dintre cei care au deschis televizoarele au crezut ca este "pe bune".
Potrivit scenariului exercitiului, sambata, 13 octombrie 2018, la ora 8.37, un seism cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, cu epicentrul in Vrancea, a afectat grav capitala Romaniei. Peste 450 de persoane si-au pierdut viata, iar alte aproape 1.800 au suferit rani grave.
Pentru gestionarea urmarilor, in ultimele 24 de ore, in Bucuresti si in judetul Ilfov, au actionat, initial, fara orice mijloace de comunicare, pompieri din toata tara, sositi in sprijin cu autospeciale de stingere, ambulante, descarcerare, containere multirisc, echipe de cautare canina, CBRN, transport personal si victime multiple, precum si alte tipuri de ambulante specifice interventiei in caz de dezastru.
Alaturi de pompieri, au actionat medici, paramedici, militari, voluntari, precum si alte forte MAI pentru asigurarea ordinii publice.
Simularile vor continua pana miercuri, timp in care salvatorilor romani, li s-au alaturat si li se vor mai alatura echipe internationale.
Scenariul a cuprins prabusirea unei aripi a spitalului Colentina si evacuarea pacientilor; prabusirea a 12 cladiri, cu 200 de victime; instituirea starii de urgenta; instalarea mai multor spitale mobile; cresterea numarului victimelor la peste 1.400 si a numarului de sinistrati la 30.000 de sinistrati (numai in Bucuresti).
Deocamdata, exercitiul a aratat ca spitalele de urgenta din Bucuresti nu pot primi simultan decat 150 de pacienti in stare foarte grava, desi, in cele 9 unitati de urgenta, exista aproximativ 4.200 de paturi.
Cat de mult i-a interesat pe romani cea mai mare simulare a unei interventii in caz de seism major din Uniunea Europeana din ultimele doua decenii? Ei bine, in prima zi, Google Trends a contabilizat peste 10.000 de cautari dupa cuvantul cutremur, pe locul doi, dupa Romania Tara Galilor U21.
Din pacate, duminica, interesul pentru cutremur si exercitiul intiat de autoritati, nu a ajuns in top 5... dominat tot de fotbal, mai exact de partida Romania-Serbia, care va avea loc pe National Arena.
De altfel, Raed Arafat a explicat ca Primaria Bucuresti poate instala, in interiorul arenei, locuri pentru aproximativ 20.000 de sinistrati, dar avand in vedere meciul, instalarea a fost amanata pana dupa partida...
Fotbalul, cu alte partide din Liga Natiunilor, ocupa urmatoarele doua locuri, iar, pe patru este... horoscop 14 octombrie...
Cu siguranta, "ce prevad" astrele nu ne va fi de vreun folos, pentru ca ele nu prevad, de fapt, nimic. In schimb, oamenii pot fi ei prevazatori pentru ei insisi. In cazul unui cutremur, pana se ne ajute astrele si echipele de salvare, ne putem ajuta noi insine.
Potrivit fiipregatit.ro, fiecare familie trebuie sa aiba un plan de urgenta si un rucsac pentru situatii de urgenta, care sa contina obiecte care sa permita supravietuirea pentru 3-5 zile. Articolele componente trebuie verificate si inlocuite/schimbate o data la 6 luni pentru ca pot expira.
Rucsacul trebuie sa fie rezistent la apa, pastrat intr-un loc sigur si usor de gasit si trebuie sa contina:
- cel putin 4 litri de apa/persoana/zi, plus, pentru animalele de companie, circa 30 de mililitri de apa/kg de animal/zi;
- alimente compacte si usoare, care nu necesita racire, fierbere ori coacere (mancare in cutii de conserve, alimente deshidratate, batoane energizante; biscuiti de secara; dulceata; sucuri, cafea, ceai);
- imbracaminte si incaltaminte pentru fiecare persoana, in functie de anotimp;
- un sac de dormit sau doua paturi calduroase pentru fiecare persoana;
- o trusa de prim ajutor (medicamentele personale si retete, analgezice, antiseptice);
- aparate utile precum aparat radio AM/FM cu baterii de schimb, lanterna, un fluier, un telefon mobil, o cartela telefonica, cablu si un acumulator suplimentar;
- articole de igiena (hartie igienica, hartie umeda pentru maini, sapun, sampon, deodorant, pasta de dinti, periuta de dinti, saci de bucatarie);
- acte personale (carte de identitate, carnete de asigurari medicale, bani, cecuri, numere de telefon importante).