Si inspectorii ANAF gresesc cateodata: Cazul firmei care s-a trezit pe neasteptate cu o decizie de impunere
anafobligatii fiscale
O actiune a inspectorilor ANAF, asupra unei societati comerciale din Romania, a ajuns sa fie transata de judecatori, in instanta.
Totul a pornit de la o inspectie a AJFP Bihor, care s-a finalizat prin emiterea unei decizii de impunere cu obligatii fiscale in materie de impozit pe profit.
Organele fiscale reprezentante de ANAF sustineau ca preturile de transfer pe care societatea le-a practicat in relatia cu cea afiliata din Belgia nu s-au derulat la pretul pietei. Initial, a fost formulata o contestatie impotriva deciziei de impunere si a raportului de inspectie fiscala, care a fost respinsa de Directia de Finante Publice Cluj-Napoca, dupa care firma a ajuns in instanta.
Desi, in prima instanta, la Tribunal, echipa NNDKP, formata din Ciprian Paun si Diana Feldihran, nu a avut castig de cauza, in recurs, lucrurile s-au schimbat.
Mai exact, Curtea de Apel Oradea a sesizat ca, in prima instanta, a fost ignorat raportul de expertiza.
Potrivit magistratilor care au rejudecat cauza, preturile de transfer nu sunt o stiinta exacta si trebuie sa se tina cont de fluctuatiile pietei. Mai mult decat atat, conform magistratilor, compania lucreaza in domeniu de nisa pentru care a fost nevoie de investitii in utilaje si personal pentru obtinerea unor standarde inalte si performanta.
ANAF luase in calcul o paleta de 5 societati comparabile, dar ar fi trebuit ca inspectorii sa ia in calcul profilul similar de risc al clientului. Chiar daca baza de date a oferit un numar similar de 5 companii comparabile, la o verificare atenta a rezultat ca 4 dintre ele au o activitate diferita, deoarece codul CAEN nu releva intotdeauna activitatea efectiva. Totodata, 2 din ele erau problematice din punct de vedere al independentei si trebuiau eliminate din esantion.
Fiscul a sustinut ca in Uniunea Europeana nu exista nicio societate cu tranzactii independente care sa aiba o activitate productiva similara, iar instanta de rejudecare a constatat ca "sustinerea ca nu exista posibilitatea de a identifica astfel de companii in UE nu reflecta propria cautare si evaluare, inspectorii fiscali acceptand afirmatiile contribuabilului", potrivit
clujust.ro.
Instanta a decis anularea deciziei de solutionare a constatiei, deciziei de impunere si raportului de inspectie fiscala in totalitate.