Sheryl Sandberg, Facebook: Am un program de lucru absolut normal
sheryl sandbergfacebookprofesieviata personalaconduceresocietate
COO-ul (Chief operating officer)-ul Facebook, Sheryl Sandberg (foto), a starnit o serie de discutii aprinse, in breasla tehnologica, dupa ce a declarat, in cadrul unui interviu, ca lucreaza de la 9.00 dimineata pana la 17.00 seara.
"In fiecare zi, plec de la birou la cinci si jumatate si la sase sunt acasa, pentru a lua cina cu copiii mei", a spus Sandberg, intr-un interviu video postat pe Makers.com. "Am avut acelasi program si la Google, si aici si de abia acum am decis sa vorbesc public despre acest aspect".
Intrebarea care sta pe buzele tuturor este urmatoarea: Intr-o industrie competitiva, in care munca ta nu este niciodata finalizata, de ce a devenit ciudat sa pleci de la serviciu la o ora care in trecut era considerata standard?
Cele 8 ore de munca nu sunt suficiente? Ce s-a intamplat cu echilibrul intre profesie si viata personala? Angajatii care lucreaza doar 8 ore pe zi sunt "scutiti" de la promovare? Programul de lucru al lui Sandberg ne demonstreaza ca echilibrul inca exista. A avut curaj sa vorbeasca despre programul ei normal de munca doar dupa ce a fost avansata in ierarhie, dobandind o pozitie de conducere.
Tot mai multi jucatorii din industria "tech", considerati pana nu demult workaholici, isi iau inima in dinti si recunosc deschis ca au o viata echilibrata. "Felicitari pentru Sheryl! Viata este mult mai importanta decat munca si am refuzat sa merg la inmormantarea unui apropiat, inainte sa realizez asta. As alege intotdeauna familia, in locul "dezvoltarii urmatorului produs revolutionar". Pot sa creez oricand lucruri noi, in timp ce oamenii... oamenii sunt muritori", a declarat Dave Plantz, comentator al site-ului
Mashable.
Cat de "stearsa" este insa linia trasata intre locul de munca si familie? Sandberg recunoaste ca dupa ce mananca alaturi de copiii sai, isi verifica emailul. Care este provocarea? Tinand cont de faptul ca ne verificam non-stop emailul, am putea crede ca munca fara oprire reprezinta noua norma sociala.
Uitam insa ca munca tine de productivitate, nu de numarul de ore petrecute la birou. Din pacate, putini dintre noi pot sa schimbe lucrurile - aceasta sarcina revine angajatorilor - care trebuie sa ofere un program echilibrat, intre viata profesionala si cea personala.