Septembrie, traditional cea mai slaba luna pentru pietele financiare. La ce sa ne asteptam acum?
pietele financiareburseinvestitii
Sezonul cald se incheie in curand si va lasa loc venirii toamnei, cu ale sale slabiciuni caracteristice ale pietei financiare in aceasta perioada. E recunoscut faptul ca septembrie nu e deloc un moment oportun pentru pietele financiare, iar anul acesta vom avea parte de multa, multa volatilitate.
Conform unei analize a expertului Bogdan Maioreanu, eToro, anul acesta, presedintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, a fost mai temperat cu privire la economie in discursul sau, dar a semnalat ca nu este inca pregatit sa puna capat cresterilor dobanzilor. Powell a reiterat, de asemenea, cat de serioasa este Fed in ceea ce priveste tinta de inflatie de 2%, de la care nu se abate.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, a ajuns la o concluzie similara. BCE este pregatita sa seteze ratele dobanzilor la niveluri suficient de restrictive atat timp cat va fi necesar pentru a obtine o revenire in timp util a inflatiei la tinta de 2% pe termen mediu. Insa ambele discursuri au subliniat faptul ca urmatorii pasi depind de date, si in special de cifrele care vin de pe piata muncii. Prima zi a lunii septembrie vine cu cifrele privind crearea de locuri de munca in SUA.
Septembrie este, de obicei, cea mai slaba luna pentru pietele financiare, avand in vedere sfarsitul verii, momentul de inregistrare a pierderilor fiscale din fondurile mutuale si cheltuielile pe care le fac consumatorii pentru inceperea scolii. Am analizat 15 dintre cei mai mari indici bursieri din lume, in medie, pe o perioada de cincizeci de ani. Evolutia tipica a cotatiilor din septembrie a fost o scadere de 1,1%, de departe cea mai mare dintre cele trei luni de scadere medie observate. Niciuna dintre pietele analizate nu a fost pozitiva. Cea mai mare scadere a fost inregistrata in cazul activelor mai mici si mai volatile, in special in cazul FTSE MIB din Italia, DAX din Germania si a indicelui FTSE 250 a companiilor cu capitalizare medie din Marea Britanie. Din punct de vedere sezonier, pietele bursiere din SUA au fost sub media globala. Scaderea statistica a preturilor actiunilor din septembrie urmeaza unei luni august slabe din punct de vedere istoric, cu o scadere medie de 0,2%.
In randul investitorilor romani, 44% spun ca au planificat sa-si mareasca portofoliul in acest trimestru care se incheie pe 30 septembrie, conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat. Pana acum, luna august a oferit ceva reduceri ale preturilor actiunilor, creand oportunitati pentru unii investitori. Dar fundamentele macroeconomice sustin in continuare pietele, cu profiturile companiilor in redresare, inflatia in scadere si cresterea ratelor dobanzilor apropiindu-se de varf. S-ar putea ca “slabiciunea” traditionala de septembrie sa fi inceput deja in august, sau pietele se pregatesc pentru raliul tipic de repozitionare din trimestrul al patrulea. Finalul de an ofera insa o imagine mai pozitiva - din punct de vedere statistic, toate cele trei luni ale T4 prezinta randamente lunare pozitive, 0,9% in octombrie, 1,2% in noiembrie, iar luna cu cel mai mare randament este decembrie, cu 1,8%.
Foto: unsplash.com