Senatul a decis: Impozit de 90% pentru pensiile ce depasesc 10.000 de lei
impozittaxepensiipensii specialepensii de serviciueugen teodorovicisenatproiect de lege
Senatul a adoptat un act normativ care prevede impozitarea pensiilor, in functie de nivelul de venit. Concret, sumele de bani care depasesc pragul de 10.000 de lei, vor fi impozitate cu 90% de stat, iar pensiile intre 2.000 si 10.000 de lei vor avea o cota de impozitare de 10%.
Conform noului act normativ adoptat de senat, pensionarii cu venituri mari vor fi nevoiti sa achite impozite mai mari catre stat.
Penstionarii care au o pensie cuprinsa intre 2.000 de lei si 10.000 de lei, vor fi impozitati cu 10%. Un impozit de 90% va fi aplicat pensiilor care depasesc pragul de 10.000 de lei, insa nu se va impozita aceasta suma, ci diferenta care depaseste acest prag.
De asemenea, de Senat a trecut si Legea impozitarii pensiilor speciale
Aceasta lege vizeaza impozitarea pensiilor pentru urmatoarele categorii de persoane si a fost initiata de ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici:
-pensiile de serviciu de la Curtea Constitutionale, Curtea de Conturi, ale judecatorilor si procurorilor, personalului auxiliar din instante si de la INEC, functionarilor publici -parlamentari, personalului aeronautic, personalului corpului diplomatic si consular
-indemnizatiile pentru limita de varsta ale senatorilor si deputatilor si cele prevazute de Codul Administrativ
-pensiile militare: MApN, MAI si SRI
-indemnizatiile fostilor sefi de stat
Legea initiata de ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, prevede impozitarea pensiilor intre 7.000 si 10.000 de lei cu 30% din suma. De asemenea, proiectul prevede si taxarea pensiilor mai mari de 10.000 de lei cu 50% din suma. Senatorii au decis si ca indemnizatiile de peste 7.000 de lei ale sefilor de stat sa fie impozitate.
In total, la nivelul lunii iunie, in plata erau 187.480 de pensii speciale dintre care 9.312 de serviciu si 178.168 militare.
Inalta Curte de Casatie si Justitie critica proiectul de impozitare a pensiilor speciale
Inalta Curte de Casatie si Justitie arata, intr-un comunicat de presa, ca este ingrijorata de noul proiect adoptat de Senat, care vizeaza impozitarea pensiilor speciale.
Lipsa unor consultari reale a tuturor categoriilor de destinatari ale caror drepturi sunt vizate in mod direct, contextul si urgenta cu care se deruleaza procedura legislativa si lipsa unor studii de impact asupra efectelor generate de adoptarea proiectului nu corespund unor minime exigente in materia procedurii de modificare a legilor, spune ICCJ.
De asemenea, ICCJ sustinerea proiectului de lege exclusiv prin prisma unor argumente de natura preponderent financiar-bugetara, potrivit materialelor supuse dezbaterii publice, duce la "solutii legislative conjuncturale, care nu au in vedere toate implicatiile pe termen lung ale unor modificari de substanta aduse drepturilor vizate de proiectul legislativ".
Citeste si:
Romania se situeaza sub media UE la absorbtia de fonduri europene