Senatori americani, ingrijorati de revocarea lui Kovesi si interventiile PSD in justitie
revocare kovesiscandal dnajustitiecodul penalcodul de procedura penala
Senatorii americani John McCain si Christopher Murphy i-au adresat joia trecuta o scrisoare Vioricai Dancila, in care isi exprima ingrijoarea cu privire la evolutia justitiei romanesti.
Senatorul republican John McCain, care a publicat scrisoarea pe internet, este presedintele comisiei pentru fortele armate a Senatului SUA si fost candidat la presedintia Statelor Unite.
Colegul sau, democratul Murphy, din Connecticut, este membru al comisiei senatoriale pentru relatii externe. Amandoi isi exprima ingrijoarea cu privire la revocarea Laurei Codruta Kovesi de la sefia DNA, si recomanda Guvernului de la Bucuresti sa lupte impotriva coruptiei, mentionand si faptul ca Romania a facut progrese semnificative dupa anii '90.
Citeste si:
Guvernul schimba din nou Codul Fiscal
Iata cum arata scrisoarea celor doi senatori:
"Va scriem astazi despre lupta in curs de desfasurare a Romaniei impotriva coruptiei. Ca sustinatori puternici ai relatiei dintre SUA si Romania, am remarcat cu regret ca presedintele Klaus Iohannis a fost obligat recent prin decizia unei instante sa o demita pe Laura Codruta Kovesi, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie. Desi procedura judiciara este o problema interna, cerem guvernului Romaniei sa nu dea inapoi in lupta importanta impotriva coruptiei".
"Rolul conducator al dnei Kovesi la Directia Anticoruptie a fost apreciat in intreaga lume ca o dovada a angajamentului puternic al Romaniei de a combate coruptia. Concedierea ei, precum si reformele judiciare recente si propunerile legislative de dezincriminare a unor infractiuni de coruptie ridica probleme ingrijoratoare privind vointa guvernului dv. de a urmari penal infractiunile financiare si de a trage la raspundere oficiali de rang inalt".
"Imbunatatirea transparentei si a responsabilitatii este un imperativ urgent de securitate nationala pentru toti membrii aliantei NATO. Experienta Ucrainei este un exemplu clar privind modul in care Rusia se foloseste de mita si coruptie pentru a slabi guvernele din vecinatate si a le face vulnerabile la influentele externe - sau, in cazuri extreme, la invazia militara. Rusia si intermediarii sai sunt implicati intr-un efort activ de subminare a fermitatii noastre colective si in denigrarea democratiei, pentru a proteja puterea detinuta de Vladimir Putin. Natiunile aliate trebuie sa fie vigilente fata de aceste amenintari si sa apere integritatea institutiilor noastre".
"Romania a facut progrese extraordinare dupa era comunista. Nicio democratie nu este perfecta, dar eforturile concrete anterioare de a starpi coruptia ne-au asigurat ca Romania este pe o traiectorie pozitiva. Demonstratiile la care au participat recent mii de tineri romani arata ca acestia se asteapta la continuarea acestui progres".
"Apreciem angajamentul dv. personal de a indeplini aceste aspiratii si suntem nerabdatori sa aflam cum intentioneaza guvernul dv. sa revigoreze lupta impotriva coruptiei", arata in incheiere cei doi.
Citeste si:
Aproape 60% dintre romani ar vrea sa lucreze in alta tara
Sursa foto: pexeles.com