Semnele crizei? Preturile alimentelor au atins MAXIMUL ultimului deceniu, la nivel mondial
scumpire mancarescumpire graupreturi cerealeindex fao
Miliardar sa fii si tot observi la raft sau in magazinele on-line ca produsele alimentare se scumpesc de la o luna la alta. Faptul este certificat atat de institutele de statistica in sarcina carora intra calcularea inflatiei, dar si de institutii internationale, cum ar fi Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).
In fiecare luna, FAO publica Food Price Index, care masoara variatiile de
pret la cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.
Indicele a continuat sa creasca, in octombrie, pentru a treia luna consecutiv, atingand un nou maxim al ultimilor 10 ani.
Astfel, luna trecuta, indicele calculat de FAO a crescut la 133,2 puncte, cel mai ridicat nivel de dupa iulie 2011, cu 3,9% peste nivelul din septembrie 2021, si 31,3%, peste valoarea din octombrie 2020.
Noua crestere a fost generata de scumpirea cerealelor, categorie pentru care indicele FAO a inregistrat o crestere de 3,2% comparativ cu septembrie. In cadrul categoriei cereale, preturile graului s-au majorat cu 5%, in raport cu septembrie.
Scumpirile au fost determinate de recoltele mai mici inregistrate in Canada, Rusia si SUA.
Tot luna trecuta, uleiurile vegetale s-au scumpit cu 9,6%, in comparatie cu septembrie, in principal, din cauza majorarii cotatiilor uleiului de palmier, criza de forta de munca din Malaezia continuand sa afecteze productia.
Zaharul si carnea s-au ieftinit
In marea de scumpiri, vestea buna este ca pretul zaharului a scazut cu 1,8%, dupa sase luni de majorari continue.
Si la carne, preturile s-au redus cu 0,7%, octombrie fiind a treia luna consecutiva de scaderi.
In acelasi timp, FAO si-a revizuit estimarile legate de productia mondiala de cereale in 2021, anticipand o productie de 2,793 miliarde de tone, fata de maximum istoric de 2,800 miliarde de tone pe care il prognoza acum o luna.
Revizuirea a fost determinata, in principal, ca urmare a diminuarii estimarilor productiei de grau din Iran, Turcia si SUA.