Seful imi da sarcini in plus la munca. Marea greseala a patronilor romani, Codul muncii interzice clar
codul munciimunca peste program
Seful ma pune sa muncesc peste program sau imi da sarcini in plus. Marea greseala a patronilor romani, Codul muncii interzice clar
Legislatia muncii in vigoare la noi in tara este ampla si acopera probabil toate situatiile in care se pot regasi angajatii si angajatorii de-a lungul perioadei lor de colaborare. Astfel, e reglementata si situatia in care un salariat se trezeste cu sarcini suplimentare de indeplinit.
Sarcini suplimentare primite la job. Ce prevede legislatia muncii
Ce prevede
Codul muncii? Simplu: angajatorul nu are voie sa-ti aloce sarcini in plus, decat daca modifica fisa postului
In fisa postului, asumata la angajare de ambele parti, se specifica, negru pe alb, ceea ce ai de facut concret pe pozitia pe care o ocupi. Modificarea responsabilitatilor tale la job se face doar prin schimbarea prevederilor acestei fise. Prin urmare, daca ai sarcini in plus, acestea trebuie in mod obligatoriu sa se regaseasca stipulate in fisa postului, exemplificate in mod clar si particular, fara generalizari care pot lasa loc de interpretare, dupa bunul plac.
Art. 17, alin. 3 prevede ca: „Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente: […] d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului.”
„Modificarea atributiilor din fisa postului nu are semnificatia unei modificari a contractului individual de munca potrivit art. 41 C. muncii (…), daca nu s-a ajuns prin aceasta la un alt specific al functiei salariatului. Daca incredintarea unor sarcini suplimentare prin fisa de post nu constituie o modificare a felului muncii, cu atat mai mult, retragerea unei sarcini nu poate constitui o astfel de modificare.” (Curtea de Apel Constanta, sectia civila, minori si familie, litigii de munca si asigurari sociale, decizia nr. 214/CM/2008).
Foto: unsplash.com