Sefii nu mai au voie sa deranjeze angajatii, in afara programului de lucru - in Portugalia
munca de acasamunca la distantatelemuncamunca remote
Autoritatile din Portugalia adopta o lege menita sa consolideze echilibrul dintre viata persoanala si cea profesionala a angajatilor. Aici, datorita unei noi legi, sefii nu vor mai avea voie sa-si deranjeze angajatii, dupa terminarea programului de lucru.
Noua masura este adoptata in contextul in care
munca la distanta a luat proportii foarte mari, iar studiile arata ca angajatilor care lucreaza de acasa le este tot mai dificil sa puna o "bariera" intre munca de la serviciu si timpul lor de odihna.
Angajatii care lucreaza la distanta se vor bucura de o protectie sporita a muncii
Au fost concepute si noi reguli pentru a permite personalului cu copii sa lucreze de la distanta. Parintilor li se va permite sa lucreze acasa pe termen nelimitat, fara a solicita aprobarea prealabila a angajatorilor, pana cand copilul lor implineste opt ani.
Mai mult decat atat, beneficiile oamenilor care lucreaza online nu se vor termina aici, deoarece un procent din facturile la utilitati, cum ar fi cele la energia electrica sau internet sa fie platite si companiile pentru care lucreaza.
Sunt incluse si masuri pentru combaterea izolarii pe care lucratorii la distanta o pot simti, iar companiile trebuie sa organizeze intalniri regulate fata in fata, pentru a-i face pe acestia sa se simta in continuare parte integranta a unui sistem, a unui colectiv.
Te-ar putea interesa si: Atunci cand munca de acasa devine un calvar. Unde gresim, de fapt?
Toate aceste masuri fac parte din amplul program "Dreptul la odihna", care, insa, nu s-a bucurat pe deplin de sustinere in Parlamentul portughez. De exemplu, parlamentarii au respins prevederile referitoare la "dreptul la deconectare", care permite personalului sa inchida toate dispozitivele de lucru in afara orelor de program.
Ministrul Muncii si Securitatii Sociale din Portugalia, Ana Mendes Godinho, a declarat la o conferinta de la Lisabona, de saptamana trecuta, ca "munca la distanta poate schimba jocul", dar cresterea acesteia trebuie reglementata.
De asemenea, oficialul si-a exprimat speranta ca protectia sporita a muncii va atrage mai multi straini in tara.
"Consideram Portugalia unul dintre cele mai bune locuri din lume in care acesti nomazi digitali si lucratori la distanta pot alege sa locuiasca, vrem sa-i atragem in Portugalia", a spus ea.
Portugalia are deja o schema de vize de rezident temporar, conceputa pentru a atrage antreprenori si liber profesionisti. Insula portugheza Madeira are un „sat digital nomad”, cu Wi-Fi gratuit si facilitati de birou.