Sefa Bancii Centrale Europene avertizeaza: Criza de pe pietele de energie ar putea fi una de durata. Perspectivele nu arata deloc bine
scumpirifacturienergie electricagaze naturale
Cristine Lagarde, sefa Bancii Centrale Europene, avertizeaza cu privire la evolutia pietelor energiei, in viitorul apropiat. Din nefericire, vestile nu sunt imbucuratoare. Sefa BCE spune ca volatilitatea preturilor energiei ar putea dura si dupa solutionarea problemelor de aprovizionare generate de pandemie la nivel mondial.
Zona euro - si continentul european mai larg - se confrunta cu o penurie de gaze naturale care creste facturile de energie pentru consumatori.
In acest context, numeroase guverne europene au luat deja masuri pentru a-si proteja cetatenii, insa provocarile se anunta a fi de durata pentru sectorul energetic din regiune. Practic, exista destul de multe incertitudini cu privire la durata acestor presiuni de pret pe piata energiei.
Zona euro a fost afectata, ca multe alte regiuni, de intreruperile lanturilor de aprovizionare provocate de pandemie si de restrictiile sociale impuse in contextul acesteia. De exemplu, industria auto germana a trebuit sa faca fata blocajelor cauzate de o penurie de semiconductori.
Cu toate acestea, cresterea preturilor la energie - si impactul acesteia asupra cifrelor inflatiei - poate fi o problema pe termen mult mai lung pentru regiune, a declarat Lagarde, joi, intr-un interviu exclusiv pentru
CNBC.
Totusi, anul viitor, estimeaza sefa BCE, inflatia se va stabiliza.
"Lucrurile se vor aseza odata cu identificarea de noi surse de energie", a punctat sefa BCE. "Energia va fi probabil o problema mai de durata pe fondul reorientarii catre alte surse de energie".
UE nu isi asuma scumpirile si ii contrazice pe cei care le pun pe seama noilor politici climatice ale blocului
Exista voci care sustin ca actualele scumpiri pot fi puse pe seama noilor politici climatice ale UE, insa oficialii blocului neaga aceasta varianta.
Seful UE pentru clima, Frans Timmermans, a insistat ca majorarea preturilor nu poate fi aruncata in spatele UE. “Doar aproximativ o cincime din cresterea preturilor poate fi atribuita cresterii preturilor la CO2”, a spus el Parlamentului European la inceputul acestei luni. "Restul vine din lipsurile de pe piata", a mai spus Timmermans.
Problema poate cea mai arzatoare este ca scumpirile de pe pietele de energie nu raman fara efecte. De exemplu, sectorul ingrasamintelor, dar si cel petrolier ar putea avea de suferit. Vitol Group, cel mai mare trader petrolier independent al lumii, se asteapta ca petrolul sa urce la peste 80 de dolari, criza energiei urmand sa determine o crestere a cererii mondiale de titei. De asemenea, nu putini sunt producatorii europeni din industria ingrasamintelor care isi reduc productia, pe fondul costurilor crescute la gazele naturale.