Se pun tunurile pe bugetari. Dispar 25% (300.000 de persoane) dintre angajatii la stat?
bugetarisalarii bugetariflorin citureforme bugetari
Bugetarii revin in prim-planul discutiilor acestor zile, dupa ce, in cei aproape doi ani pandemie, au fost "protejatii de serviciu" ai unui Guvern care venise la putere cu promisiunea unor reforme in administratie, pe care insusi Florin Citu, la vremea aceea ministru de Finante, recunoaste ca nimeni nu le-a mai infaptuit.
Presedintele PNL,
Florin Citu, a declarat ca isi doreste o eficientizare a aparatului bugetar si isi recunoaste, pe alocuri, esecul in aceast obiectiv deja asumat.
"Aici este vorba despre masurile pe care trebuie sa le avem in PNRR. Reforma pensiilor pe contributivitate, reforma salarizarii, sa legam salarizarea de performanta in sectorul bugetar si atunci bineinteles, vom avea mai multe resurse si bineinteles este vorba de eficientizarea aparatului public. Si aici recunosc eu, in aceasta guvernare nu am facut eu cat doream sa fac in aceasta reforma a administratiei publice si a aparatului public.
Am cerut reforma la Metrorex - nu s-a facut, am cerut reforma la CFR Calatori - nu s-a facut, am cerut reforme la toate institutiile statului - nu s-au facut. Si pentru ca au plecat de la guvernare fostii parteneri, nu am mai avut timp sa acceleram, sa apasam pe pedala de acceleratie, sa facem aceste.
Era o idee ca OK, am avea loc sa eficientizam aparatul public si aici va spun ce ne spun noua oamenii, pe strada. Aparatul bugetar este supradimensionat, serviciile pe care le primim de la stat nu sunt eficiente si eu vreau performanta de la angajatii din sectorul public, vreau sa fie bine platiti cei care fac performanta, iar cei care sunt acolo pe pile si pe prietenii, sa nu mai existe acolo", a declarat Florin Citu.
300.000 de bugeari - dati afara?
Premierul a fost intrebat daca disponibilizarea a 25% dintre bugetari inseamna concedierea a 300.000 de oameni. La aceasta intrebare, seful Executivului a spus ca e nevoie de o reforma administrativa.
"Am spus ca e nevoie de o reforma a administratiei pe care am inceput-o in acest an si asa putem sa gasim resurse si pentru cresteri de salarii si pentru cresteri de pensii”, a declarat Florin Citu.
Potrivit lui Florin Citu, pe cand era ministru la Finante, propusese o serie de masuri menite sa reduca cheltuielile bugetare, fara concedieri prea multe. Doar ca acestea nu s-au mai aplicat intre timp.
"Asta o sa vedem (ce inseamna supraimpozitarea - n.r.), dupa ce intram in discutii despre eficientizarea aparatului pubic. Eu la Ministerul Finantelor, cand am fost ministru, am aratat ca poti sa reduci, fara sa dai prea multi functionari afara, sa reduci cheltuielile de personal printr-o reorganizare si reducere de atributii pentru fiecare persoana.
Ideea e urmatoarea, noua ne cer oamenii un aparat public eficient, transparent, unde cei care isi fac treaba sa fie remunerati foarte bine, pentru ca vrem sa aducem oameni buni in sectorul public, iar cei care nu-si fac treaba sa mearga in sectorul privat. Asta ne cer noua oamenii.
Am spus la inceputul acestui an ca putem face acest lucru prin legea bugetului. Nu am mai avut rectificare. Eu legasem subventia pentru Metrorex si pentru CFR Calatori de o reforma. Mi s-au promis aceste reforme, nu au venit niciodata, dupa aceea am intrat in logica de campanie.
Imi aduc aminte ca eu am cerut reorganizare la ministere si va aduc aminte ca Ministerul Sanatatii nici pana acum nu facuse reorganizarea si din contra, venise cu o reorganizare care crestea numarul de personal si nu am fost de acord.
Unele primarii n-au bani nici de salarii si bat la poarta Guvernului pentru a face platile catre bugetari
Situatia bugetarilor e critica in unele primarii, care nu sunt capabile nici macar sa-si asigure singure salariile functionarilor publici si vin sa ceara bani de la buget pentru acestea.
"Sunt primarii care nu isi permit sa plateasca salariile din venituri proprii. Multe dintre ele au o colectare a taxelor foarte proasta. Acestea sunt acele autoritati care si cer bani de la buget. Nu mi se pare normal ca atunci cand din venituri nu poti sa iti platesti nici salariile sa vii sa mai ceri bani de la buget.
Haideti sa ne asezam si sa spunem ca cine face treaba buna primeste bani de investitii si de la buget, dar trebuie sa facem curatenie in aceste autoritati locale", a mai punctat liberalul.