Se prefigureaza o criza majora de forta de munca. Paradoxal, nici somajul nu va inregistra scaderi
somajdeficit de forta de munca
Analistii economici sustin ca Europa se va confrunta in urmatoarea perioada cu un deficit acut de forta de munca, mai pronuntat decat in Statele Unite ale Americii. Mai mult decat atat, criza de forta de munca din Europa ar putea fi si mai dificil de remediat decat cea de peste ocean.
Desi Uniunea Europeana inregistreaza un somaj de peste 7%, va fi puternic lovita de criza fortei de munca, in perioada urmatoare, scriu analistii Bloomberg.
Somajul in UE nu va scadea in urmatorii doi ani. Se estimeaza ca tocmai dupa 2023 ne vom intoarce la nivelul de dinainte de criza sanitara.
"In Europa, problemele sunt mai structurale”, a spus Axel Pluennecke, economist la Institutul Economic German din Köln. "In special in profesiile tehnice, domenii precum digitalizarea, decarbonizarea, va exista o cerere mare de muncitori calificati. Chiar trebuie sa va intrebati daca aceasta cerere va fi satisfacuta", spune expertul.
Expertii sustin ca somajul a fost incurajat de factori specifici pandemiei. De exemplu, din cauza restrictiilor, targurile de joburi nu s-au mai organizat, au fost suspendate si unele programe de formare profesionala, iar oamenii nu au putut migra in interiorul blocului comunitar pentru a lucra. In ceea ce priveste cel de-al treilea factor, cifrele arata ca migratia catre Germania, cea mai mare economie din Europa, a scazut cu aproximativ o treime in 2020.
Prin urmare, Europei ii va fi dificil sa reduca deficitul de forta de munca in urmatorul an, fiind o nevoie accentuata in special de muncitori calificati, iar somajul se va mentine si el la un nivel ridicat, in special in randul persoanelor care nu au calificari, urmand sa revina la valorile de dinainte de pandemie, de-abia dupa doi ani.