Se intampla, in Romania: cum ti se poate taia curentul, chiar daca AI PLATIT facturile LA ZI. Furnizorii trimit deja notificari clientilor
energie electricafurnizori energiedebransare
In plina criza energetica europeana, pentru consumatorii de electricitate mai intervine o situatie delicata. Acestia se trezesc cu notificari de debransare, chiar daca au platit facturile la zi. De vina este faptul ca depasesc consumul asumat prin contract, cu furnizorul lor, iar o astfel de situatie poate duce la suprasolicitarea retelei, motiv pentru care companiile de energie nu se joaca cu o astfel de situatie.
Romanii care depasesc frecvent puterea de consum din contract, risca sa ramana fara electricitate, chiar daca sunt la zi cu plata facturilor catre furnizorul lor.
Nu e doar un scenariu, ci chiar se intampla, la noi in tara. Unii
furnizori au inceput deja sa trimita astfel de notificari catre clientii care au depasit consumul de curent electric stabilit in contract.
"Cu doua saptamani in urma, am auzit si eu din imobilele vecine unde locuiesc ca multi locatari au patit acest lucru: brusc, li s-a oprit curentul. In scara era lumina, vecinul din stanga avea lumina, vecinul din dreapta avea lumina, eu n-aveam lumina. Intr-un final, mergand la contor, am observat ca pe acel contor aparea o instiintare ca a depasit limita de putere cu care a fost trecut in contractul de furnizare a energiei electrice", povesteste Eugen, citat de
Digi24.
"Clientul final are obligatia de a nu depasi puterea aprobata prin certificatul de racordare / avizul tehnic de racordare. Informatia despre puterea aprobata se regaseste inscrisa pe factura emisa de furnizor", se arata in notificarea primita de un client.
Jurnalistii au luat legatura cu furnizorul, iar acesta le-a raspuns, argumentand aceasta situatie prin faptul ca a facut verificari in judetele Ilfov si Giurgiu si a constatat ca puterea absorbita este mai mare decat cea contractata si prin notificarile trimise clientilor se asigura ca reteaua va functiona corect.
Te-ar putea interesa si: Un exemplu pentru Romania: ce fac nemtii, in plina criza si cum ajuta populatia si firmele sa nu ajunga la pragul de jos al saraciei
Ce trebuie sa faca romanii care se confrunta cu aceasta situatie
Expertii in
energie sustin ca practica furnizorilor e corecta, deoarece in anumite situatii, in care se depaseste constant aceasta putere, in zonele care au densitate mare de populatie, cum ar fi blocurile, se poate ajunge la suprasolicitarea retelei, la o pana de curent sau chiar la un incendiu.
Persoanele care se confrunta cu o astfel de situatie trebuie sa stie concret cum sa reactioneze. Explica pasii care trebuie facuti expertul in energie Mihai Nicut: "Sunt doua solutii: una este relativ simpla, pentru cine il are in casa si nu-l are jos, apasa pe un buton galben si reporneste contorul dupa ce, evident, scoate ceva din priza; si a doua solutie, daca are contorul departe, coboara sigurantele, asteapta 10 secunde, la ridica si incepe sa consume din nou energie electrica".