Se intampla in Romania anului 2021: 5 milioane de romani au nevoie de ajutor pentru a-si plati facturile la energie
ajutor incalzirelege consumatori vulnerabiliscumpire energiescumpire gaze
La 31 de ani de cand regimul comunist intrerupea in fiecare zi alimentarea cu energie electrica, romanii s-ar putea vedea nevoiti sa revina la lumanari si opait. Cauza? Scumpirea accentuata a energiei electrice care, in prezent, alimenteaza tot mai multi consumatori si tot mai multe aparate.
Din totalul consumatorilor, nu mai putin de 500.000 de familii ar putea avea nevoie de ajutor financiar pentru a-si incalzi locuintele, iar numarul total al persoanelor afectate de scumpiri ar putea ajunge la 5 milioane.
Estimarea a fost facuta de Raluca Turcan, ministrul Muncii, care anticipeaza ca va fi un moment foarte dificil.
Turcan a anuntat, in cadrul unei emisiuni la Digi24, ca statul va acorda un ajutor anumitor categorii de persoane, daca cetateanul vulnerabil depune o cerere la primarie. Va exista si o compensare a facturii, in functie de tipul de energie consumata.
Turcan a promis ca PNL va depune un amendament la Legea consmatorului vulnerabil, aflata in Parlament, prin care legea, care trebuia sa intre in vigoare la inceputul sezonului rece din 2022, sa se aplice de la 1 ianuarie 2022.
Legea ar urma sa aiba doua componente. Prima reprezinta o subventie a facturii, in functie de consumul de energie pe care si-l asuma consumatorul.
Subventia se va acorda in functie de pretul de referinta pentru diferitele tipuri de energie - energie electrica, termica, gaz sau combustibil solid.
De asemenea, va exista si un supliment, acordat pe toata perioada in care consumatorul acceseaza surse de energie.
Consumatorul vulnerabil trebuie sa se adreseze Primariei pentru a obtine aceste facilitati.
Sprijin intre 100 si 600 de lei
Pentru un pensionar cu o pensie minima, daca, pentru sezonul rece, sprijinul la factura de energie era de aproximativ 100 de lei, acum, pe noua lege a consumatorului vulnerabil, sprijinul va fi de aproximativ 600 de lei, in sezonul rece, plus extrasezon, prin cele doua tipuri de sprijin: subventie si supliment.
Daca legea nu trece la timp in Parlament, Guvernul va da o OUG pentru partea de compensare.
"Avem Legea consumatorului vulnerabil care va actiona pe termen lung, indiferent de ce se va intampla de acum incolo si avem sprijin pentru acest sezon rece in care sa spunem ca nu toata lumea si-a facut treaba in materie de sprijinire a interesului consumatorului si unde Ministerul Energiei va propune un set de masuri de compensare pentru acest sezon rece", a declarat Turcan.
"Atentie! Subventia se deconteaza in pretul facturii si se aplica invers proportional, in functie de nivelul veniturilor.
Inclusiv nivelul veniturilor pentru care oamenii au acces la acest sprijin a crescut de la 800 de lei, la 810 lei pe membru de familie si de la 1.042 la 1.450 pentru o persoana singura, deci, creste si sprijinul financiar, si plaja de oameni care pot accesa acest sprijin din partea statului", a esxplicat ministrul.
Intrebata care sunt estimarile Guvernului si cati oameni vor simti impactul acestor scumpiri la electricitate si gaz, Turcan a raspuns ca intre aproximativ 500.000 de gospodarii, calculate cu 2,5 oameni pe gospodarie, adica intre un milion si 5 milioane de oameni care vor beneficia de diferite tipuri de sprijin din partea statului, daca Legea consumatorului vulnerabil va intra in vigoare.
Potrivit ministrului, daca legea nu intra in vigoare, oamenii "oricum vor fi ajutati".
"Dar, pe cifre, din nefericire, asa reiese din nivelul veniturilor, ca avem aproximativ 500.000 de gospodarii cu oameni cu un nivel al veniturilor pe membru de familie pana in 810 lei si, de asemenea, un cuantum cumulat de aproximativ 5 milioane de oameni cu venituri sub nivelul castigului salarial mediu brut.
Aici, vorbim despre oameni cu contracte de munca, de persoane aflate in asistenta sociala si de pensionari”, a precizat Turcan.
N-ar strica gazele din zacamintele descoperite in Marea Neagra
Ministrul Muncii a aratat ca, pe langa facturile propriu-zise, romanii plastesc si, la modul figurat, factura neinceperii exploatarii zacamintelor descoperite in Marea Neagra.
"Este un moment dificil, foarte dificil, in care platim o factura cumulata. Nu platim doar cresterea preturilor, ci platim indiferente acumulate in timp.
Am militat pentru exploatarea zacamintelor de gaze din perimetrul Marii Negre, astfel incat Romania sa aiba asigurata si capacitatea de distributie de energie din perimetrul romanesc.
Aceasta lege este blocata din anul 2018 si, in continuare, zace in Parlament. De ce? Ne strica sa avem exploatare la Marea Neagra?
De ce, in timp, nu s-au concentrat autoritatile statului pe investitiile in sectorul energetic? Sunt vitale! Nu stiu daca a avut interes cineva, ar fi o speculatie prea mare, dar cred ca a fost foarte multa incompetenta la nivelul clasei politice", a spus Raluca Turcan.
Foto: gov.ro