Se dau bani de la stat: Anuntul ministrului Muncii pentru romanii care se tem de costul mare al facturilor
energie electricafacturilegea consumatorului vulnerabil
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, are in plan modificarea Legii consumatorului vulnerabil. Conform planurilor acesteia, daca legislatia va fi modificata, vor beneficia de sprijin de la stat peste 427.000 de gospodarii din Romania.
"Tintim cresterea numarului de beneficiari pe care i-am definit. Conform actualului proiect, este vorba despre 427.000 de beneficiari, iar sprijinul acestora va avea un impact bugetar de 172 de milioane de lei. Vrem sa fie mai multi beneficiari, dar rezultatul il voi prezenta dupa discutiile cu prim-ministrul", a afirmat, joi,
Raluca Turcan, in cadrul unei conferinte de presa de la ANOFM.
Sursele de finantare pentru aceste modificari legislative vor fi facute publice, a subliniat Turcan.
"Am vazut foarte multe manipulari, dezinformari si generalizari care nu fac bine, chiar daca unii se straduiesc din rasputeri sa arate ca acest guvern e rupt de realitate si nu se ocupa de guvernare. Se insala si mint. Ca instrument imediat de compensare a cresterii preturilor si a cresterii costului vietii, de la finalul lunii decembrie am pus in transparenta Legea consumatorilor vulnerabili. Mai aveam putin si primeam legea in cap, pentru ca putini au crezut in ea, oamenii spuneau ca n-avem bani si ca nu este oportuna", a mai spus ministrul.
Ministrul sustine ca Legea consumatorului vulnerabil a fost elaborata la inceputul mandatului de ministru si adoptata de Guvern in martie, doar ca acum nu mai trece de Parlament, "zace" pe masa senatorilor si deputatilor.
"Ma uit in ochii dumneavoastra si vreau sa va intreb cum este posibil ca o lege pusa in transparenta la finalul lui decembrie, aflata in dezbatere publica doua luni, adoptata in sedinta de Guvern in luna martie, sa nu fi suscitat interesul nimanui care astazi tipa si se da de ceasul mortii ca Guvernul nu sprijina oamenii aflati in dificultate", a declarat Turcan.
"Ieri m-am adresat presedintele Camerei Deputatilor, pentru ca in pofida faptului ca acest proiect de lege a fost adoptat in sedinta de Guvern in martie, zace in Parlament, cu toate ca are procedura de urgenta si nu a fost votat nici pana acum, vine iarna iar lumea incepe sa fie ingrijorata, pe buna dreptate, asa cum am fost noi ingrijorati inca de la finalul anului trecut ca oamenii au nevoie de un sprijin si avem nevoie si de cresterea numarului de beneficiari de sprijin din partea Guvernului pentru compensarea facturilor la energie dar si de cresterea sumelor pe care ei le primesc", a mai spus ministrul Muncii.
"I-am scris astazi (miercuri - n.r.) presedintelui Camerei Deputatilor, Ludovic Orban, sa urgenteze proiectul de lege pe care l-am initiat ca ministru al Muncii, de sprijin pentru consumatorul vulnerabil de energie, astfel incat, cu resursele identificate deja de Ministerul Energiei si de primul-ministru sa putem face aplicabila aceasta lege a consumatorului vulnerabil aflat in risc de saracie energetica chiar incepand cu 1 ianuarie anul 2022", a mai precizat ministrul.
PSD cere aplicarea legii de la 1 octombrie 2021
Miercuri, PSD a transmis ca 1 octombrie trebuie sa fie termenul de aplicare a legii consumatorului vulnerabil, nu ianuarie 2022.
"Protejarea consumatorilor vulnerabili este o urgenta! 1 octombrie trebuie sa fie termenul de aplicare a legii consumatorului vulnerabil, nu 1 ianuarie 2022. Scumpirile uriase ale electricitatii si gazelor, cu peste 70% fata de anul trecut, efect al liberalizarii iresponsabile decisa de guvernele PNL, impun masuri urgente de protectie a sutelor de mii de romani care nu mai pot face fata facturilor. Oficial, sunt peste 200.000 de gospodarii in pragul debransarii”, arata PSD intr-un comunicat de presa.