Se complica situatia: noi scumpiri pe piata cerealelor, desi preturile alimentelor n-au mai fost atat de mari din anul 2011
cerealecriza cerealelorscumpiripreturi alimente
Chiar daca ne confruntam cu cele mai mari preturi la alimente din ultimul deceniu, saptamana incepe cu noi scumpiri pe pietele de cereale, aspect ce starneste ingrijorari cu privire la noi valuri de scumpiri peste industria alimentara.
Luni, pretul graului si porumbului a inregistrat o noua crestere. Scumpirea vine pe fondul
sanctiunilor impuse Rusiei de catre SUA si statele occidentale, dupa ce Kremlinul a decis sa invadeze Ucraiana, in zorii zilei de 24 februarie.
La bursa de cereale de la Chicago, cotatiile futures graului erau in crestere cu 8,7%, pana la 9,34 dolari per bushel. De asemenea, porumbul marca un avans de 5%, iar la soia de 3,9%.
Actualul conflict militar iscat de Rusia in Ucraina complica mult situatia internationala a alimentelor, aflate deja la un pret record pentru ultimul deceniu. Atat Rusia, cat si vecinii ucraineni joaca un rol-cheie pe pietele internationale de cereale. De ele depinde, mai exact, peste un sfert din comertul mondial cu grau, o cincime din vanzarile mondiale de porumb si 80% din exporturile de ulei de floarea soarelui.
Autoritatile din Romania ne linistesc si exclud varianta unei perturbari pe zona de aprovizionare
Desi situatia este una dificila, romanii nu trebuie sa isi faca griji cu privire la faptul ca, din cauza conflictului militar, ar putea izbucni o criza alimentara.
In acest sens, ne linisteste insusi ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, care declara urmatoarele: "Nu exista importuri de natura sa perturbe piata din zona de aprovizionare Rusia sau Ucraina. Piata si asigurarea produselor alimentare nu au fost perturbate. Nu se pune problema de a face mai multe stocuri decat cele uzuale. Nu exista perturbari ale pietei si, cu siguranta, pe baza masurilor pe care noi le luam, nici nu vor aparea.
Pe viitor, in functie de evolutia situatiei, noi avem masuri de raspuns astfel incat sa nu se ajunga la perturbari ale pietei. Chiar in 2 martie avem o intalnire prin videoconferinta toti ministrii Agriculturii din UE astfel incat sa luam toate masurile care sa puna la adapost de orice interferenta care ar putea aparea".