Se blocheaza internarile in spitalele publice si de stat. Cazurile care nu sunt grave, vor fi externate in urmatoarele 2 zile
pandemieepidemiecoronavirus chinacovid 19spitaleterapie intensiva
Autoritatile se pregatesc de scenariul al patrulea in Romania, in contextul extinderii contaminarilor cu noul coronavirus. Potrivit calculelor initiale facute de specialisti, vom intra in acest scenariu in momentul in care vom avea mai mult de 2.000 de cazuri de infectare cu COVID-19. Pentru ca sistemul medical sa nu aiba atunci o presiune imposibil de gestionat, autoritatile au inceput sa elibereze spitalele si sa pregateasca paturi libere pentru viitorii pacienti testati pozitiv cu noul coronavirus.
Spitalele publice si private din Romania nu vor mai interna, in urmatoarele doua saptamani, pacienti care nu reprezinta cazuri urgente. Toate interventiile chirurgicale si tratamentele vor fi amante dupa aceasta perioada, existand posibilitatea ca ea sa fie extinsa mai mult de doua saptamani.
De asemenea, pacientii care se afla acum internati in spitale si nu reprezinta cazuri grave, vor fi externati in urmatoarele 48 de ore.
Aceste masuri sunt luate cu scopul de a pregati spitalele de un val de contaminari cu noul coronavirus. In Romania, exista disponibile aproximativ 3.000 de paturi pe sectiile de anestezie si terapie intensiva (ATI). In cazul in care numarul pacientilor infectati cu COVID-19 va depasi pragul de 2.000, Romania va intra in scenariul patru.
Intre timp, sistemele medicale de top ale lumii, se afla in pragul colapsului. In Italia, mai ales in regiunea Lombardia, medicii se plang ca spitalele sunt in pragul prabusirii, ca nu au loc sa trateze toti pacientii.
De asemenea, si Marea Britanie se confrunta cu aceeasi presiune uriasa asupra sistemului medical.
Medicul Jessica Potter, specialist al Serviciului National de Sanatate din Marea Britanie, a avertizat joi ca spitalele din Marea Britanie "sunt coplesite” si "in pragul prabusirii”.
Explozia cazurilor de infectare este asteptata in aprilie
"Si noi avem studiile noastre, preconizarile noastre. Ne gandim si la un scenariu 4, ne gandim si la un varf in a doua jumatate a lunii aprilie, odata cu venirea si ultimului val de cetateni romani care sunt in Spania, precum si a sarbatorilor de Paste”, a spus Nelu Tataru.
Potrivit oficialului din Ministerul Sanatatii, cel mai negru scenariu pentru Romania ar fi sa se ajunga la o infectare a 10.000 de oameni, intr-un timp scurt.
Traian Basescu: Romania nu e pregatita
Fostul presedinte sustinea atunci ca Romania nu e pregatita.
Traian Basescu atrage atentia si spune ca situatia din prezent din Romania este abia inceputul crizei medicale si ca ne vom confrunta cu o reala epidemie in aproximativ doua luni. Tot atunci, fostul presedinte spunea ca el ar fi inchis metroul, daca era factor de decizie,
Basescu considera ca doar cateva saptamani ne mai despart de o epidemie iminenta si subliniaza faptul ca virusul nu a fost luat in serios de catre autoritatile din Romania, criticandu-i totodata pe cei care spuneau ca ar fi mai putin agresiv decat virisul gripal. Basescu subliniaza in acest context faptul ca in cazul gripei sezoniere, mortalitatea este de 0,3%, in timp ce in cazul coronavirusului vorbim despre o mortalitate de peste 3%.
Si presedintele Societatii de Microbiologie, Alexandru Rafila, este de parere ca varful contaminarii va fi atins in Romania, in luna aprilie. Rafila sustine ca, "daca lumea se va aduna de Paste, la o saptamana bilantul va exploda". Profesorul Doctor recomanda romanilor sa nu se reuneasca de Paste, pentru ca raspandirea pandemiei se va agrava in aceasta situatie.
In acest context, presedintele Klaus Iohannis face un apel catre romanii din Diaspora, carora le cere sa nu vina acasa de Paste, pentru a preveni raspandirea acestui nou coronavirus.
Presedintele a facut un apel la responsabilitate din partea cetatenilor romani aflati in strainatate, carora le cere sa nu se intoarca in tara de sarbatori, fiindca oricum nu vor putea sa petreaca Pastele in mod normal, fiindca vor intra automat in izolare sau in carantina.