Scumpirea din spatele scumpirilor. Pe ce dam mai multi bani, fara sa constientizam macar
scumpiri alimentescumpiriinflatie
Avem scumpiri incontestabile pe piata produselor alimentare, atat pentru marfurile de import, cat si pentru produsele autohtone, dar putini dintre noi constientizeaza si "scumpirile din spatele scumpirilor", care ne baga mai adanc mana in buzunar. Spre exemplu, stiati ca pretul ambalajelor a crescut cu peste 30%?
In situatia in care nu iti iei pachet de acasa la serviciu si cumperi mancare de la un restaurant, o patiserie sau orice alta unitate de alimentatie publica, vei plati, pe langa preturile mai piperate pe alimentele propriu-zise, si un cost extrem de mare, pare-se, si pe ambalaj.
Producatorii si distribuitorii de mancare trebuie sa-si recupereze de "undeva" cheltuielile crescute cu aceste consumabile, si de unde ar putea-o face, daca nu de la cumparator? Asa functioneaza lucrurile. Prin urmare, ajungem sa suportam scumpiri in lant, pe linie si nu e de mirare faptul ca viata de la o luna la alta e din ce in ce mai apasatoare, din punct de vedere financiar.
Calculele arata ca, daca iti cumperi pranzul din oras, platesti pe ambalaj, pe caserole sau tacamuri echivalentul al 10 sau chiar 12% din costul total al mesei respective, conform cifrelor
B1 tv. Daca zilnic faci o astfel de achizitie, la final de luna se vor strange sume imporante.
De exemplu, luand in calcul procentul de 10%, daca alimentele te costa 30 de lei, 3 lei sunt pentru a acoperi costurile cu ambalajul. 3 lei cheltuiti zilnic in 22 de zile lucratoare inseamna 66 lei lunar, bani pe care ii dai pe niste ambalaje ce oricum ajung la cosul de gunoi, in majoritatea covarsitoare a cazurilor.
Foto: pixabay