Schimbari de ultima ora la sistemul public de pensii din Romania. Acesti romani isi vor putea transfera drepturile de pensie, dupa ce au muncit in UE
pensiimodificari legislativedosare pensiievaluare dosare pensii
Guvernul Romaniei a adoptat, miercuri, o Ordonanta de Urgenta care aduce o serie de modificari sistemului public de pensii. Concret, a fost suplimentat numarul persoanelor care se vor ocupa de evaluarea dosarelor de pensie ale romanilor. De asemenea, s-a decis, printr-o alta Ordonanta de Urgenta, ca romanii angajati in institutiile UE sa-si poata transfera drepturile de pensie.
Se suplimenteaza personalul din casele teritoriale de pensii, delegat sa evalueze dosarele romanilor
Conform primei OUG adoptate de Guvern, va fi suplimentat cu 1.000 numarul persoanelor care se vor ocupa de evaluarea celor aproximativ 5 milioane dosare de pensie din tara noastra.
Cele 1.000 de locuri disponibile vor fi ocupate prin concurs. Guvernul va angaja 800 de persoane cu studii superioare si 200 cu studii liceale, pentru a ajuta personalul din casele teritoriale de pensii.
Acesti oameni isi vor desfasura activitatea in baza unor contracte individuale de munca incheiate pe perioada determinata, pana la 31 decembrie 2022.
Procesul de evaluare va sta la baza recalcularii ulterioare a pensiilor, dupa o noua formula care sa inlature inechitatile din prezent, astfel incat, pentru contributii egale, pensiile sa fie egale indiferent de gen sau de data iesirii la pensie, conform Ministrului Mediului.
Cele 1.000 de persoane vor fi remunerate in baza Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, iar cheltuielile vor fi suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Functionarii si agentii romani care lucreaza in institutiile UE isi vor putea transfera drepturile de pensie
Conform celei de-a doua ordonante adoptate miercuri de Executiv, functionarii si agentii romani care lucreaza in institutiile Uniunii Europene isi vor putea transfera drepturile de pensie.
Aceasta prevedere este stipulata intr-un Regulament UE, iar tara noastra risca procedura de infringement si posibile amenzi, fiindca a ramas singura tara din UE care nu a transpus in legislatie prevederile Regulamentului.
"Caracterul urgent al masurii legislative este determinat de situatia functionarilor si agentilor contractuali romani care lucreaza in institutiile UE, in continua crestere, si care se apropie de varsta de pensionare stabilita de Schema de pensii a institutiilor Uniunii Europene (PSEUI)", se arata in proiectul de OUG.
"Luand in considerare ca acestor persoane nu li se va lua in calcul perioada lucrata in cadrul institutiilor europene pentru deschiderea unui drept de pensie in Romania, in baza activitatii desfasurate anterior angajarii lor la institutiile europene; pot fi situatii in care unele dintre aceste persoane sa nu aiba stagiul minim de cotizare/vechimea minima necesara si sa nu poata beneficia de pensie in Romania.
Citeste si: Penalizare cu anticipare. Daca sunteti femeie, nu puteti iesi mai devreme la pensie decat anticipat
Pornind de la faptul ca nu poate fi afectat dreptul de a beneficia de pensie al acestor persoane, masura de legiferare se impune a fi adoptata de urgenta respectiv anterior implinirii de catre acestea a varstei de pensionare stabilita de PSEUI", se arata in proiect.
"Aceasta problema devine una extrem de urgenta, deoarece numarul functionarilor si agentilor contractuali romani care lucreaza in institutiile UE si care se apropie de varsta de pensionare stabilita prin PSEUI este in continua crestere. Din numarul de 604 de cereri de transfer transmise de functionari si agenti romani (din 2007 pana in prezent), 36 de cereri apartin unor persoane apropiate varstei de pensie. In lipsa unui cadru legislativ adecvat, nici una dintre aceste cereri de transfer nu a putut fi solutionata", conform notei de fundamentare.